nieuws

Google handig tegen vogelgriep

Industrienieuws

Met Google Earth de vogelgriep te lijfLOS ANGELES – Google is een heel goed wapen in de strijd tegen de vogelgriep. Dat zeggen pluimveedeskundigen in de Verenigde Staten.

Zij gebruiken nu al het Geographic Information System (GIS) om de exacte locaties van pluimveebedrijven, voederbedrijven en kippenvleesfabrieken verspreid over de VS, op te slaan.

Met deze informatie kunnen bij een eventuele uitbraak van vogelgriep gemakkelijk bufferzones worden ingesteld.

Sinds begin dit jaar wordt echter ook Google Earth gebruikt. Deze toepassing combineert sattelietbeelden, kaarten en de zoekmachine met elkaar. ‘Het geeft ons gedetailleerde informatie van gebouwen, scholen en wegen dichtbij grote pluimveebedrijven en productiebedrijven’, zegt professor Sherill Davison van de Universiteit van Pennsylvania.

‘Twintig jaar geleden moesten we rondrijden op het platteland om de boerderij te vinden die een ziekte had gemeld.. Nu kunnen we binnen het uur precies vaststellen hoevéél boerderijen zich bevinden in een besmet gebied.’

Reageer op dit artikel