nieuws

Goed nieuws voor liefhebbers rood vlees

Industrienieuws

Vlees kan goed zijn tegen hoge bloeddrukCANBERRA – Rood vlees wordt al jaren geassocieerd met de meest vreselijke ziekten, maar nu lijkt er helemaal vanuit Australië toch goed nieuws te komen voor de echte carnivoren onder ons. Rood vlees kan namelijk bloeddrukverlagend werken, zeggen onderzoekers.

Voedingskundige Jonathan Hodgson van de University of Western Australia, onderzocht zestig niet-rokers met een hoge bloeddruk gedurende een periode van acht weken.

De een moest blijven eten wat-ie at, de ander moest koolhydraatrijke producten als brood en pasta inruilen voor mals rood vlees. Verder moesten alle deelnemers in hun normale doen blijven en de normale porties fruit en groenten eten die ze altijd aten. Bij de ‘vlees-plus’ eters bleek de bloeddruk aan het einde van de rit met 20 procent te zijn gedaald.

Of de verlaging te maken heeft met het vlees eten alleen, is overigens niet voor honderd procent vast te stellen, zegt Hodgson. Het kan ook zijn gebeurd omdat de deelnemers minder zout binnen kregen. ‘Brood bevat relatief veel zout en als je dat vervangt door mals rood vlees, krijg je automatisch minder zout binnen.

Het onderzoek van Hodgson wordt door collega-voedingsdeskundigen als ‘heel goed’omschreven. Wel wordt onderstreept dat het vlees mals moet zijn, niet op de barbecue moet hebben gelegen en moet worden gegeten met genoeg groenten.

Reageer op dit artikel