nieuws

Gilde gaat E.coli-slachtoffers betalen

Industrienieuws

e-coli-0157-h7-C.jpgOSLO – De slachtoffers van het E.coli-drama in Noorwegen krijgen een financiële schadevergoeding van vleesconcern Gilde. Dat heeft het bedrijf bekendgemaakt.

De schadevergoeding komt bovenop de compensaties waartoe het bedrijf juridisch kan worden verplicht, zo heeft directievoorzitter Axel Krogvig verklaard.

In totaal zijn 14 kinderen ernstig ziek geworden door de E.coli-vergiftiging. Eén van hen, een 5-jarig jongetje is aan de gevolgen overleden. Deze week deed zich een nieuwe ernstige E.coli-besmetting voor bij een volwassene, die in het ziekenhuis moest worden opgenomen.

De gevaarlijke bacterie woekerde in gekruide vleeswaren van Gilde. Daarover bestaat volgens de Noorse voedselautoriteit en het concern geen twijfel meer. Om uit te vinden wat een passende financiële tegemoetkoming is voor de getroffen gezinnen, heeft Gilde – marktleider in het Scandinavische land in kwestie – een rechtsgeleerde van de universiteit in Oslo in de arm genomen voor een onafhankelijk onderzoek. ‘De bijdragen dienen in principe te liggen op een niveau dat overeenkomt met wat is uitbetaald bij soortgelijke zaken in het verleden’, aldus Krogvig.

Lees ook:
Dodelijk gehakt in Noorse Lidl

(Correspondent: Wim Verseput)

Reageer op dit artikel