nieuws

Gekloond varkensvlees ‘hartstikke goed

Industrienieuws

Wordt karbonade een bron van omega-3COLUMBIA – Het is Amerikaanse onderzoekers gelukt om varkens te klonen die zelf omega-3 vetzuren kunnen aanmaken. Het vlees van deze genetisch gemodificeerde varkens bevat daardoor relatief grote hoeveelheden visvetzuren, stofjes die een gunstig effect zouden hebben op hart en bloedvaten.

Volgens de onderzoekers is dit het eerste landbouwhuisdier dat geproduceerd is met behulp van klonen en transgene biotechnologie, waarbij gezondheidsvoordelen voor de mens gerealiseerd zijn. Het DNA van de varkens is verrijkt met het Caenorhabditis elegans gen, dat zorgt voor een verhoogde aanmaak van de omega-3 vetzuren.

Varkens kunnen zelf niet de vetzuren aanmaken, doordat ze het gen die voor deze aanmaak zorgt niet bevatten. Onderzoekers zijn er al in geslaagd de hoeveelheid van deze gunstige vetstofjes in dierproducten te beïnvloeden, door het voer van de beesten aan te passen. Een voorbeeld hiervan zijn de Columbus eieren.

Lees ook:

Wetenschappers twijfelen aan positief effect omega-3
Critici vegen vloer aan met Brits omega-3 onderzoek

Reageer op dit artikel