nieuws

‘Geïmporteerd en besmet dier mogelijke oorzaak

Industrienieuws

LELYSTAD – Een geïmporteerd en besmet dier is mogelijk de oorzaak van de uitbraak van de blauwtongziekte in Zuid-Limburg. Dat is volgens Eugene van Rooij van het Centraal Instituut voor Dierziektetechnologie (CIDC) het meest ,,waarschijnlijke scenario”.

Het zou kunnen gaan om een schaap, maar voor hetzelfde geld om een waterbuffel of rund, dat vanuit een regio achter de Alpen naar Nederland is gehaald. Een mug zou in dat scenario het virus vervolgens hebben overgebracht op de Zuid-Limburgse schapen van het bedrijf in Kerkrade.

Van Rooij benadrukte vrijdag dat er vooralsnog geen aanwijzingen zijn dat het inderdaad zo is gebeurd. ,,Het is ook voor ons op dit moment een groot raadsel”, zei hij vrijdag. Andere mogelijkheden acht hij op dit echter moment onwaarschijnlijk, bijvoorbeeld dat de gewraakte mug via een vliegtuig in Nederland terecht is gekomen. Die theorie doet ook de ronde: het vliegveld Maastricht ligt niet ver van het getroffen schapenbedrijf.

Bovendien komt de boosdoener, muggen van het soort Culicoides, in Nederland voor. De muggensoort is bij uitstek geschikt om het virus in het lijf te ontwikkelen en de ziekte over te brengen. ,,Een absolute voorwaarde voor de muggen om als virusdrager te kunnen fungeren, is constante warmte. Bij lagere temperaturen kan het virus zich niet ontwikkelen in de mug”, aldus Van Rooij. Behalve door de mug zou het virus in theorie ook kunnen worden overgebracht door het gebruik van een besmette naald.

Van Rooij was betrokken bij het maken van een eerste risico-analyse van blauwtongziekte, drie jaar geleden voor het ministerie van Landbouw. Die analyse ging ervan uit dat de blauwtongziekte over vijf à tien jaar vanachter de Alpen naar het noorden zou trekken onder invloed van de klimaatverandering.

De ziekte steekt geregeld de kop op in landen als Spanje en Portugal, maar was tot nu toe nog nooit in noordelijke streken vastgesteld. ,,De plotselinge uitbraak in Zuid-Limburg is des te meer opmerkelijk als je je bedenkt dat België, Noord-Frankrijk, grote delen van Duitsland en Zwitserland zijn overgeslagen.”

De eerste signalen dat de blauwtongziekte in Zuid-Limburg was aangeland, kwamen begin deze week. Er werden monsters genomen en zogenaamde duplo-monsters die werden opgestuurd naar het Institute for Animal Health in Pirbright. De Britse instelling is het expertisecentrum voor de blauwtongziekte in Europa. Donderdagavond werd vervolgens onomstotelijk duidelijk dat het raak was. ,,Dan krab je wel even op je achterhoofd”, aldus Van Rooij.

Lees ook:

Bluetongue bij Limburgse schapen

Blauwtong bij mogelijk 14 bedrijven

Link:
LNV Persbericht

Reageer op dit artikel