nieuws

Geen datum entverbod Aujeszky

Industrienieuws

ZOETERMEER – Er is nog geen datum vastgesteld waarop het entverbod tegen de ziekte van Aujeszky ingaat. Eerst moet duidelijk zijn wie bij een eventuele uitbraak van de ziekte de bestrijding aanstuurt.

Geen datum entverbod Aujeszky

ZOETERMEER – Er is nog geen datum vastgesteld waarop het entverbod tegen de ziekte van Aujeszky ingaat. Eerst moet duidelijk zijn wie bij een eventuele uitbraak van de ziekte de bestrijding aanstuurt.

Dat bleek gisteren bij de vergadering van het Productschap Vee en Vlees (PVV). In meerderheid heeft het PVV ingestemd met de nieuwe Aujeszky-verordening. De vleesindustrie stemde tegen. Dit omdat volgens hen onduidelijk is hoe het Productschap naleving van de regels bij bestrijding van een uitbraak kan afdwingen.

De nieuwe verordening gaat uit van een entverbod, dat in plaats komt van de huidige entplicht. Bij een uitbraak van de ziekte van Aujeszky treedt een bestrijdingplan in werking. Daarbij wil het ministerie van LNV niet dat de AID wordt aangestuurd door het PVV. Gisteren bleek dat in al deze gevallen, de politie de naleving van regels tijdens de bestrijding kan afdwingen.

Wat vindt u van de Aujeszky-soap? Stem mee op De Stelling (zie rechtsboven)

Lees ook:
Verbod op enten tegen Aujeszky (3 november 2006)

Vion wil zeugen mét inenting tegen Aujeszky (8 augustus 2006)

Reageer op dit artikel