nieuws

EU neemt maatregelen tegen vogelgriep

Industrienieuws

BRUSSEL – De Europese Unie verscherpt de maatregelen als ergens de ‘Aziatische vogelgriep’ van het type H5N1 ergens uitbreekt. Niet alleen moeten bedrijven in een straal van 10 kilometer rond de besmetting goed worden gecontroleerd. Voortaan kan een lidstaat een veel groter gebied, bijvoorbeeld een provincie, tot ‘risicogebied’ verklaren.

Dat heeft de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de EU, voorgesteld. Het is overigens niet zo dat alle pluimvee in zo’n gebied moet worden afgemaakt. Dat geldt alleen voor kippen in bedrijven zeer dicht bij de besmetting.

Deskundigen uit de EU-landen hebben donderdag ingestemd met een voorstel om kippenvlees, veren, eieren en veerwild uit bepaalde delen van Bulgarije te weren. Dat is een reactie op de ontdekking van een besmette wilde zwaan in de regio Vidin vorige week. (ANP)

Reageer op dit artikel