nieuws

EFSA: geen vogelgriep door eten kip

Industrienieuws

kipnuggets.jpgPARMA – Vogelgriep wordt niet overgedragen door de consumptie van kip of eieren. Dat beweert de Europese voedselautoriteit EFSA op basis van onderzoek.

Het wetenschappelijke panel over biologische gevaren (BIOHAZ) stelt in het onderzoeksrapport dat er geen epidemiologisch bewijs is dat vogelgriep door eten kan worden overgedragen. EFSA meent dat het wel raadzaam is om kip en eieren goed te verhitten om voedselvergiftiging te voorkomen. Door verhitting worden virussen gedood. Volgens EFSA is het echter onwaarschijnlijk dat het vogelgriepvirus aanwezig is in pluimveeproducten in de voedselketen.’

De conclusie van EFSA is niet nieuw. De Europese pluimveesector, organisaties op het gebied van voeding en de overheid in diverse lidstaten hebben al eerder gezegd dat de consumptie van kip en eieren veilig is. Veel consumenten laten sinds de uitbraak van vogelgriep in de EU echter pluimveeproducten links liggen. Zelfs al komen de producten uit landen waar de dierziekte helemaal niet heerst.

Reageer op dit artikel