nieuws

Effect natuurlijk en synthetisch foliumzuur sterk verschillend

Industrienieuws

Foliumzuur speelt een belangrijke rol bij het voorkomen van een open ruggetjeWAGENINGEN – Natuurlijk en synthetisch folaat hebben een sterk verschillend effect op darmcellen. Die verontrustende vinding concludeerde promovenda Linette Pellis.


Pellis vond in haar experimenten dat darmcellen beter groeien door natuurlijk folaat dan door de synthetische variant. De darmcellen maakten door natuurlijk folaat meer eiwitten aan van betere kwaliteit.

Eén van die verschillen is dat natuurlijk folaat een 5-methylgroep bezit. Synthetisch foliumzuur zonder die methylgroep is goedkoper en stabieler en wordt daarom veel gebruikt in de voedingsmiddelenindustrie, vooral in Amerika. De Nederlandse overheid overweegt ook om voedsel met foliumzuur te laten verrijken.

De promovenda vindt het opmerkelijk dat de kleine verschillen tussen natuurlijk en synthetisch folaat zo’n sterk effect hebben, zegt zijn in het Weekblad voor Wageningen. Ze durft haar resultaten niet door te trekken naar mensen.

Linette Pellis promoveerde 14 juni aan Wageningen UR.

Reageer op dit artikel