nieuws

Duizenden Britse vleespakjes beplakt

Industrienieuws

Al duizenden vleespakjes zijn beplaktLONDEN – Britse varkensboeren hebben al duizenden rode waarschuwingsstickers geplakt op varkensvleespakketten in de supermarkten. Zij protesteren hiermee tegen de toenemende varkensvleesimport.

De Britse varkensvleessector is boos omdat supermarkten steeds vaker vlees kopen van buiten de landsgrenzen, zoals Nederland, Denemarken, België en Frankrijk. Het vlees uit deze landen is goedkoper omdat de productiekosten lager zijn, maar het voldoet volgens de sector vaak niet aan de strenge (dierenwelzijns)eisen die Groot-Brittannië stelt aan vleesproducenten in eigen land.

De stickeractie volgt op een prijzenoorlog in de supermarkten, waarbij de prijs van varkensvlees soms daalde tot slechts 1,45 euro per kilo.

De actie wordt gecoördineerd door de British Pig Industry Support Group (BPISG). In 1999 voerde deze groep ook al actie tegen de supermarkten vanwege de lage vleesprijzen.

Tesco is opnieuw het voornaamste doel van de boeren. De groep beschuldigt Tesco ervan een leidende rol te hebben in de aftocht van Britse welzijnsstandaarden. ‘Het interesseert Tesco niets als de Britse varkensvleessector omvalt. Dat geeft hen alleen maar meer mogelijkheden om goedkoop varkensvlees uit het buitenland te halen’, aldus een woordvoerder.

Tesco ontkent de beschuldigingen. ‘Negentig procent van ons varkensvleeskomt uit Groot-Brittannië en het vlees dat wij importeren komt van producenten die aan de hoogste eisen voldoen.’

Lees ook:
Steungroep vecht voor eigen varkensvlees

Reageer op dit artikel