nieuws

Doen novel foods voedselallergieën toe- of afnemen?

Industrienieuws

WAGENINGEN – Dat consumenten met een voedselallergie baat kunnen hebben bij nieuwe ggo-producten was al bekend. Maar of deze ‘novel foods’ geaccepteerd zullen worden is nog maar de vraag. Wetenschappers van Wageningen UR hebben nu de mogelijkheden van novel foods m.b.t. voedselallergieën in kaart gebracht en tegelijkertijd de mogelijkheden voor consumentenacceptatie geanalyseerd.

De belangrijkste conclusie van de Wageningers is dat de producten zeer gericht vermarkt moeten worden. Want consumenten zullen niet homogeen op deze nieuwe producten reageren, ieder zal voor de voor- en nadelen op een rijtje zetten. Het is dan ook de vraag in hoeverre het voordelen tegen de nadelen opwegen.

De Wageningers stellen daarom ook vast dat het risico bestaat dat de novel foods juist leiden tot de prevalentie van voedselallergieën omdat er nieuwe allergenen in de voedselketen komen of producten met allergenen die niet op het etiket staan.

In het artikel in Trends in Food Science & Technology geven de wetenschappers een overzicht over de mogelijkheden van novel foods met betrekking tot het ‘managen’ en voorkomen van voedselallergieën.

Novel foods zijn producten die of zelf geheel nieuw zijn of een nieuw ingrediënt bevatten die gemaakt is door een nieuwe productietechnologie, zoals genetische modificatie of nanotechnologie. Doordat de producten nieuw zijn is de veiligheid ervan binnen de EU nog niet vastgesteld. Het kan daarom ook zijn dat deze novel foods nieuwe allergenen bevatten.

Reageer op dit artikel