nieuws

Diervriendelijke varkensflat ‘luchtkasteel

Industrienieuws

AMSTERDAM – ‘Een centrale, megagrote varkenshouderij leidt niet tot verbetering van dierenwelzijn.

Diervriendelijke varkensflat ‘luchtkasteel

AMSTERDAM – ‘Een centrale, megagrote varkenshouderij leidt niet tot verbetering van dierenwelzijn.’

Dat vindt Milieudefensie samen met Wakker Dier, Natuur en Milieu, de Dierenbescherming en Platform Aarde, Boer Consument, na overleg met initiatiefnemers die plannen voor een dergelijk complex hebben in Zaanstad. Trouw meldde eerder dat plannen voor een varkensflat juist omarmd moeten worden.

De milieu- en dierenorganisaties noemen een dier- en milieuvriendelijke varkensflat een luchtkasteel. Ze zien nog geen uitgewerkte plannen bij de initiatiefnemers over hoe de dieren gehouden gaan worden en welke milieumaatregelen daarvoor worden genomen.

Ook worden volgens hen belangrijke bezwaren niet weggenomen, zoals verdere industrialisering van de sector, het mestoverschot en aanhoudende afhankelijkheid van veevoersoja uit Zuid-Amerika.

‘Omdat geconcurreerd moet worden tegen een zo laag mogelijke prijs op de wereldmarkt, zal dit ten koste gaan van milieu en dierenwelzijn’, vinden zij.

Verder verwachten de organisaties geen afname in veetransport. ‘Dit omdat een slachterij naast de varkensflat niet rendabel is en omdat de buitenlandse vraag naar levende varkens momenteel sterk toeneemt. Als slachten elders voordeliger is en levende export een betere prijs oplevert, zal geen wet dit verhinderen.’

Bovendien zal de afhankelijkheid van veevoerimporten uit de tropen toenemen omdat het totaal aantal varkens stijgt, menen de organisaties. Verder kan concentratie leiden tot uitbraak van ziekten.

Lees ook:
Plannen voor varkensflat met slachterij bij Amsterdam (27 oktober 2006)

Kijk in ons nieuwsoverzicht voor:
Alle berichten over varkensflat

Reageer op dit artikel