nieuws

Dierenbeschermers boos over krap kippenhok

Industrienieuws

Dierenbeschermers willen niet te veel kippen in een hokDEN HAAG – Dierenbeschermers zijn boos en teleurgesteld dat de EU-landen tegen een voorstel zijn om vleeskippen een minimale ruimte te gunnen.

Een meerderheid van de EU-landen wil minstens vier jaar studeren op het voorstel van de Europese Commissie, zo bleek deze week bij ambtelijk vooroverleg.

‘Heel kwalijk’, vindt directeur Marianne Thieme van stichting Wakker Dier. ‘Europa is goed in studeren, maar rampzalig in het regelen van dierenwelzijn. Nederland moet eigen normen stellen.’

De Dierenbescherming vraagt minister Veerman (Landbouw) per brief om het Europese voorstel toch te steunen. De vereniging wil de kippen zo veel mogelijk ruimte geven.

Het voorstel van de Europese Commissie was dat boeren hooguit 38 kilo vleeskippen mogen houden per vierkante meter. In Nederland is de norm nu 42 kilo, in een akkoord tussen de Dierenbescherming en landbouworganisatie LTO/NOP.

De NOP heeft geen problemen met het uitblijven van de strengere Europese ruimtenorm voor vleeskippen, reageert voorzitter Jan Wolleswinkel. ‘Je ziet in Nederland nu al veel import van kippenvlees uit Brazilië, dat zulke normen niet heeft’, zegt Wolleswinkel. ‘Bovendien kreunt de sector nog onder de gevolgen van de vogelgriep.’

De fracties van VVD, CDA, LPF en SGP vinden de beoogde Europese norm eveneens te streng. Minister Veerman (Landbouw) zei woensdag in de Tweede Kamer dat de norm van 38 kilo misschien omhoog kan, wat hem betreft.

Lees ook:
Kip komt steeds vaker van ver
Frankrijk blokkeert extra ruimte voor vleeskip

Reageer op dit artikel