nieuws

Deense varkenshouder moet salmonellaschade vergoeden

Industrienieuws

KOPENHAGEN – De Deense rechter heeft een varkenshouder veroordeeld tot betaling van een schadeclaim van ruim 16.000 euro. De varkenshouder had 46 met salmonella besmette vleesvarkens geleverd aan een slachterij.

De ondernemer verliest ook de voor de varkens uitbetaalde prijs, tegen de 4700 euro. De salmonellabesmetting kwam pas aan het licht toen het vlees al in de winkels lag en deels was verkocht. Diverse mensen werden ziek en een bejaarde vrouw overleed aan de gevolgen van de infectie.

De claim was bij de rechter ingediend door de slachterij. De Deense georganiseerde landbouw is bezorgd over het vonnis en wil de zaak nader bestuderen. Volgens de boerenbond kan de varkenshouder niets worden verweten omdat hij volledige controle had over de hygiëne in zijn bedrijf, dat daarom staat kon maken op salmonellaniveau I, het laagste in de Deense sector gehanteerde salmonellaniveau.

(Correspondent Wim Verseput)

Reageer op dit artikel