nieuws

Danish Crown: verscherping concurrentie

Industrienieuws

RANDERS- Danish Crown voorziet dit jaar een verscherping van concurrentie. Toch wist het Deense concern de eigen concurrentiepositie te verbeteren. Dat blijkt uit cijfers over het eerste halfjaar.

Danish Crown: verscherping concurrentie

RANDERS- Danish Crown voorziet dit jaar een verscherping van concurrentie. Toch wist het Deense concern de eigen concurrentiepositie te verbeteren. Dat blijkt uit cijfers over het eerste halfjaar.

Danish Crown heeft in het eerste halfjaar de nettowinst met ruim 15 miljoen euro opgekrikt naar 86,6 miljoen euro. Volgens directievoorzitter Kjeld Johannesen is dat vooral te danken geweest aan reorganisatiemaatregelen van de afgelopen anderhalf jaar.

Zorgen van de baan
De concurrentiepositie van het Deense concern is daardoor verbeterd en zorgen over een teruglopende aanvoer van varkens zijn vooralsnog van de baan, want de vleesprijs die het bedrijf aan de leveranciers uitbetaalt is nauwelijks meer lager dan die in Duitsland en andere nabije markten zoals Frankrijk en Nederland. Johannesen: ’De belangstelling van de boeren om hun varkens bij Danish Crown te laten verwerken groeit weer.’

Gedaalde vleesnotering
Niet alleen het verlaagde kostenniveau bij het concern zelf zorgt voor een verbeterde marge. Ook de marktverhoudingen (de gedaalde vleesnotering in Duitsland) hebben bijgedragen aan deze ontwikkeling, geeft Johannesen toe. Hij voorziet in het op 1 april begonnen lopende halfjaar wel een verscherping van de concurrentie.

Brand in Blans
’Dat kan van invloed zijn op het resultaat en de brand in Blans in april betekent dat we qua hakencapaciteit voor de nodige uitdagingen staan.’ Het negatieve capaciteitseffect van de brand klemt temeer, gezien de weer groeiende verwerking.

Haakcapaciteit verloren
Door de genoemde brand ging vorige maand een capaciteit van 56.000 haken per week verloren. Dit moet voor het grootste deel worden opgevangen door uitbreiding van de verwerking in de weekends in de overige eigen slachterijen.

Kortsluiting
Op zijn vroegst in juni kan de slachterijbedrijvigheid in Blans weer worden hervat. De brandoorzaak is inmiddels ook opgespoord: kortsluiting in een electrische palletheffer.

Omzetgroei
Danish Crown wil de omzetcijfers bij de halfjaarsberichtgeving niet bekendmaken, maar de omzetstijging is waarschijnlijk niet onaanzienlijk. De kleinere Deense zustercoöperatie Tican meldt over het eerste halfjaar namelijk een omzetgroei van 20 procent naar 242 miljoen euro, hoewel dat voor een groot deel toe te schrijven is aan de Britse baconmaatschappij Direct Table Foods.

Meer varkens geslacht
De dochter draait weer op volle sterkte na ingebruikneming van een nieuwe fabriek. De oude werd door brand verwoest. Niettemin slachtte Tican ook 5,5 procent meer varkens. Het concernresultaat stabiliseerde zich op 7,7 miljoen euro.

Lees ook:
Slachterij Danish Crown nog maanden dicht (24 april 2007)

Cursus dierenwelzijn voor top Danish Crown (23 april 2007) 

Kijk in ons nieuwsoverzicht voor:
Alle berichten over Danish Crown 

Al uw vleesnieuws kant-en-klaar op uw bord?
Abonneer u dan op onze GRATIS nieuwsbrief!

Reageer op dit artikel