nieuws

Critici vegen vloer aan met Brits omega-3 onderzoek

Industrienieuws

Foto: Michel ZoeterDEN HAAG – De Nederlandse Hartstichting en het Voedingscentrum hebben kritiek op het onderzoek van Britse wetenschappers naar de gunstige effecten van omega-3 vetzuren.

De onderzoekers bekeken 89 studies en concludeerden dat er geen duidelijk bewijs is dat omega-3 vetzuren een gunstig effect hebben op onder meer hart- en vaatziekten en kanker.

Volgens zowel voedingsdeskundige Ineke van Dis van de Nederlandse Hartstichting als Henk van den Berg, deskundige van het Voedingscentrum op het gebied van vetzuren, hebben de Britse onderzoekers echter omega-3 vetzuren uit planten en uit vis op één hoop gegooid. Als er alleen gekeken wordt naar vetzuren uit vis is er wel degelijk een gunstig beeld. Van den Berg zegt dat de gunstige effecten bij de plantaardige vorm, alfalinoleenzuur, zich niet in die mate voordoen als bij vis. ‘Maar daar loopt nog onderzoek naar.’

Dis noemt het ook opvallend dat er wel onderzoek uit bijvoorbeeld India bij de studie is betrokken, maar niet dat van professor Kromhout van Wageningen Universiteit. Die heeft veel onderzoek gedaan naar de relatie tussen de consumptie van vis en hart- en vaatziekten.

Van den Berg meent dat de conclusie sterk beïnvloed wordt door het onderzoek van Burr, omdat daar veel mensen aan mee deden. Dat onderzoek werd echter gedaan met een extreem hoge dosering van drie gram per dag bij mensen met angina. De onderzochte personen hadden dus een verhoogd risico.

Zowel de Hartstichting als het Voedingscentrum handhaven hun beleid om de consumptie van vis te stimuleren.

Lees ook:

Wetenschappers twijfelen aan positief effect omega-3

Reageer op dit artikel