nieuws

Consument en producent gooien voor 3 miljard aan eten weg

Industrienieuws

Verwerking van foodafval bij Sita Food Recycling. Foto: Willem MierasDEN HAAG – Ieder jaar wordt er in Nederland voor zo’n drie miljard euro aan voedsel weggegooid. Het voedsel is afkomstig van zowel de consument als de verwerkende industrie, de handel, supermarkten en restaurants.

Dat blijkt uit cijfers van het Consumentenplatform van het ministerie van LNV. Het meeste voedsel wordt door de consument afgedankt, voor maar liefst 2,1 miljard euro.

Het Consumentenplatform noemt het weggooien van voedsel een maatschappelijk probleem, waarbij overheid en de voedselproductieketen een gedeelde verantwoordelijkheid hebben.

Het platform wijst erop dat de voedingsmiddelenindustrie het probleem kan aanpakken door nieuwe conserverings-, of bewaartechnieken te ontwikkelen. Bovendien moet voeding verkocht worden in beter afgepaste hoeveelheden. Het platform adviseert bovendien om onderzoek te doen naar de plaatsen in de voedselproductieketen waar de meeste winst te behalen is.

Consumenten moeten meer bewust gemaakt worden van manieren om verstandiger om te gaan met eten. Daarbij denkt het platform aan het geven van uitleg over de tenminste houdbaar tot-richtlijnen, zodat consumenten risico’s beter kunnen inschatten. Ook moeten consumenten handvatten aangereikt worden om slimmer voedsel in te kopen en moeten ze geïnformeerd worden over het bereiden van een lekkere maaltijd met eten dat nog in huis is.

Vorig jaar bleek uit onderzoek van de stichting AKK en instituut A&F al dat ruim eenderde van de versproducten in Nederland worden weggegooid. Volgens dat onderzoek gaat bij producenten en toeleveranciers 20% tot 25% verloren. Het gaat daarbij onder meer om producten die worden afgekeurd omdat ze niet (meer) de gewenst kwaliteit hebben

De belangrijkste reden voor consumenten om voedsel niet weg te gooien is dat dat geldverspilling is. Dat vindt 36,3% van de ondervraagden. 35,4% van de consumenten geeft aan dat het weggooien van eten een slecht gevoel geeft.

Reageer op dit artikel