nieuws

CDA: onderzoek naar risico kip eten

Industrienieuws

Kip eten is veilig als je het maar goed verhitDEN HAAG – De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) moet het verband tussen het eten van kip en de verspreiding van de vogelgriep en de risico’s van kipconsumptie in kaart brengen. Dat vindt het CDA.

CDA-Kamerlid Koopmans vroeg minister Veerman donderdag in de Tweede Kamer om een dergelijk onderzoek. Met het verzoek reageert de CDA’er opnieuw op de campagne ‘Rem het virus, eet geen kip’ van Stichting Wakker Dier.

Koopmans wil dat de inspectiedienst in een onafhankelijke risicoanalyse de juistheid van de beweringen bekijkt. ‘Laat de VWA onderzoeken of het eten van niet ingeënte kip onveilig is.’ De SGP schaarde zich tijdens het Kamerdebat achter het CDA-voorstel. Fractievoorzitter Van der Vlies zei het verzoek graag te steunen ‘als dat nodig is om een keer af te komen van dergelijke demagogie’.

VWA

De VWA wil het onderzoek best uitvoeren, maar zegt dat zo’n onderzoek al eerder is gedaan. ‘Er zijn diverse instanties die de risico’s van kip eten hebben onderzocht, onder meer het RIVM (Rijks Instituut Voor Milieuhygiëne, red.). ‘Kamerleden zouden volgens de VWA beter websites moeten lezen. ‘Maar als de minister ons het verzoek doet, zullen we het onderzoek uitvoeren.’

De VWA wijst er overigens op dat haar afdeling risicobeoordeling de vraag weer zal neerleggen bij het RIVM…

Reageer op dit artikel