nieuws

Campina importeert als eerste verantwoorde soja

Industrienieuws

ZALTBOMMEL – Campina is het eerste bedrijf in Nederland dat verantwoorde soja importeert. De zuivelaar werkt daarbij samen met Stichting Natuur en Milieu, het Wereld Natuur Fonds en Solidaridad.

Campina importeert als eerste verantwoorde soja

ZALTBOMMEL – Campina is het eerste bedrijf in Nederland dat verantwoorde soja importeert. De zuivelaar werkt daarbij samen met Stichting Natuur en Milieu, het Wereld Natuur Fonds en Solidaridad.

De eerste lading mens- en natuurvriendelijk geteelde soja wordt morgen en overmorgen in de haven van Amsterdam gelost van zeeschip Ikaria. De soja wordt in Nederland verwerkt tot veevoer.

‘Voor de teelt van deze Braziliaanse soja zijn geen tropische bossen en andere natuurgebieden verdwenen en zijn de rechten van de lokale bevolking gerespecteerd. De soja is gecertificeerd volgens de zogeheten Baselcriteria’, aldus een woordvoerder van het bedrijf.

De betrokken maatschappelijke organisaties zien de import van deze eerste 10.000 ton verantwoord geteelde soja als een belangrijke eerste stap op weg naar verduurzaming van de totale Nederlandse soja-import.

‘Er is nu een concreet en duurzaam alternatief voorhanden wat navolging verdient. Niet alleen binnen de zuivelsector waar Campina internationaal een belangrijke speler is, maar zeker ook in de vleessector waar veel meer soja wordt gebruikt als krachtvoer voor de productie van varkens- en kippenvlees’, stelt een woordvoerder van Stichting Natuur en Milieu.

Nederland is na China wereldwijd de grootste importeur van soja. Het Nederlandse bedrijfsleven kan daarom een belangrijke rol spelen bij het aanjagen van de vraag naar duurzame soja, aldus de maatschappelijke organisaties in een gezamenlijke verklaring.

Deze eerste lading soja is op verzoek van Campina geïmporteerd door Cefetra voor de leveranciers Hendrix UTD (Nutreco), Agrifirm, Cehave Landbouwbelang, Boerenbond Deurne en De Heus Brokking.

Lees ook:
Vion wil met geding blokkade Milieudefensie voorkomen (18 juli 2006)

Foodreuzen stoppen met foute soja (25 juli 2006)

Reageer op dit artikel