nieuws

Brussel waarschuwt landen over vleesexport Rusland

Industrienieuws

BRUSSEL – Brussel wil niet dat EU-landen afzonderlijk met Rusland overleggen over voortzetting van vleesexport. De Europese Commissie heeft dat gemeld aan grote exportlanden als Nederland, Duitsland en Ierland.

Brussel waarschuwt landen over vleesexport Rusland

BRUSSEL – Brussel wil niet dat EU-landen afzonderlijk met Rusland overleggen over voortzetting van vleesexport. De Europese Commissie heeft dat gemeld aan grote exportlanden als Nederland, Duitsland en Ierland.

‘Het is illegaal als deze landen een eigen akkoord over vleesexport sluiten met Rusland dat strijdig is met EU-regels’, zei de woordvoerder van commissaris Markos Kyprianou (Gezondheid) donderdag.

Rusland had onder meer Nederland benaderd voor een rechtstreeks akkoord in plaats van een EU-verdrag. Het land dreigt over twee weken de grenzen te sluiten voor al het EU-vlees, omdat het problemen verwacht met Roemeens en Bulgaars vlees; deze landen treden op 1 januari toe tot de EU.

De boycot scheelt 1,7 miljard euro aan inkomsten per jaar.

Een woordvoerster van het ministerie van Landbouw geeft aan dat er in Brussel gesprekken worden gevoerd. ‘Rusland is erop uit met de individuele lidstaten zaken te doen, maar wij niet’, aldus een woordvoerster van het ministerie.

Lees ook:
Rusland wil apart overleg vleesimport (12 december 2006)

Reageer op dit artikel