nieuws

Brits protest tegen gesubsidieerde importkip

Industrienieuws

Britten protesteren tegen uitvoerkipLONDEN – De Britse pluimveeorganisatie British Poultry Council heeft bij de eigen regering en bij de Franse collega’s geprotesteerd tegen de uitvoer van grote hoeveelheden kip en kippenpoten uit Frankrijk naar afnemers in Groot-Brittannië.

‘Het gaat ons niet zo zeer om de handel zelf, dat kunnen we binnen de vrije Europese markt niet tegenhouden, het gaat ons er vooral om dat die uitvoer gesubsidieerd wordt. Op die manier hebben we geen eerlijke concurrentie’, aldus een woordvoerder van de BPC.

Britse inkopers zijn op grote schaal op Frans pluimveevlees afgekomen nu bijna vijftig landen buiten de EU een exportverbod hebben afgekondigd na de ontdekking van vogelgriep op een kalkoenenfokkerij.

‘Het gaat niet zo zeer om kip of kalkoen voor de consumentenmarkt. In de supermarkten zal je niet veel van die producten afkomstig uit Frankrijk zien liggen. Het gaat vooral om kip en kippenpoten voor de horeca en andere cateringbedrijven en voor de voedselverwerkende industrie, bijvoorbeeld voor kant-en-klaar maaltijden’, stelt de BPC. De organisatie weet niet precies om welke hoeveelheid kippenvlees het gaat. ‘Maar na de eerste weken van de boycot ging het wel om een behoorlijke tonnage.’

De Britse organisatie verwijt de Fransen dat die handelsstroom in feite wordt gesubsidieerd. ‘De regering in Parijs heeft de sector al 63 miljoen euro subsidie toegezegd om de gevolgen van het exportverbod op te vangen. Op die manier kunnen de Fransen hun vlees goedkoper verkopen dan wij het hier kunnen produceren. Wij hebben daartegen bij onze regering in Londen geprotesteerd. Onze directeur-generaal heeft de zaak bovendien bij zijn Franse collega aan de orde gesteld tijdens een overleg van de Europese kippensector dat maandag in Brussel is gehouden.’

Reageer op dit artikel