nieuws

Brazilië exporteert opnieuw minder vlees

Industrienieuws

Minder rund-, kippen- en varkensvlees uit Brazilië naar het buitenlandBRASILIA – De export van Braziliaans varkens-, kippen- en rundvlees is in de maand juni opnieuw gedaald ten opzichte van dezelfde maand in 2005.

Brazilië voerde in juni 2006 107.700 ton rundvlees uit. Weliswaar een licht herstel ten opzichte van mei 2006 toen nog 106.800 ton werd uitgevoerd, maar veel minder dan in juni 2005. Toen ging er nog 115.100 ton de grens over.

Met de varkensvleesexport is het al niet veel beter gesteld. Voerden de Brazilianen in juni 2005 nog 53.900 ton uit, in juni van dit jaar was dat nog maar 34.300 ton. Ook ten opzichte van mei 2006 (43.800 ton) betekende dit een daling.

De exportval van varkensvlees heeft vooral te maken met de importban door Rusland, de grootste afnemer van Braziliaans varkensvlees. Rusland wil in verband met mkz in Brazilië geen vlees meer uit de provincie Santa Catarina, waar juist het meeste varkensvlees wordt geproduceerd.

Ook de export van kippenvlees uit Brazilië heeft flink te lijden. In juni 2005 werd nog 237.500 ton geëxporteerd, tegenover slechts 185.200 ton in juni 2006. Deze daling heeft onder meer te maken met de gedaalde consumptie van kip in Europa, het Midden-Oosten en Noord-Afrika in verband met angst voor vogelgriep.

Lees ook:
PVE willen EU-verbod op Braziliaans vlees
Braziliaans rundvlees ook in Irak
Nederland top voor Braziliaans rundvlees
Braziliaanse export varkensvlees in mineur
Rusland houdt stop op Braziliaans vlees
Ook varkenspest in Brazilië

Reageer op dit artikel