nieuws

Brandstofmeter McDonald’s geeft koolhydraten aan

Industrienieuws

De voedingswaardetabel van de caesar salad van McDonalds.AMSTERDAM – De bouwsteentjes staan voor de eiwitten, de brandstofmeter staat voor de koolhydraten. Vanaf maandag is op bijna alle producten van McDonald’s een nieuw voedingsinformatiesysteem te vinden.

De tabel geeft de hoeveelheid calorieën, eiwitten, vetten, koolhydraten en zout weer. Bovendien wordt aangegeven hoe die voedingsstoffen zich verhouden tot de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid.

Het nieuwe systeem gaat uit van pictogrammen. De blokjes in het rood zijn bouwstenen en staan voor de eiwitten. De gele centimeter staat voor de vetten, de groene brandstofmeter geeft de koolhydraten aan en de stippen op het blauwe vlak vormen het bovenaanzicht van een zoutvaatje. Ook wordt met een icoontje duidelijk gemaakt of de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid kinderen of volwassenen betreft. ‘Er is gekozen voor de icoontjes omdat die onafhankelijk zijn van taal.’, legt McDonald’s-woordvoerder Dirk van den Boogaart uit.

McDonald’s is internationaal al twee jaar met het systeem bezig. De fastfood keten voert het systeem in omdat de gasten steeds meer behoefte blijken te hebben aan informatie over de voedingswaarde. Uit onderzoek van het bedrijf is gebleken dat de gebruikelijke manier van het vermelden van de voedingsstoffen niet voldoet.

Het concern geeft op placemats en op kaartjes van het formaat creditkaart die in de fastfood restaurants worden verstrekt uitleg over de voedingswaardetabel. Ook is er een speciale website.

McDonald’s stapt in Nederland tevens over van de polystyreen bakjes naar een kartonnen verpakking. Dat is efficiënter omdat daar in andere landen al mee wordt gewerkt aldus de McDonald’s-woordvoerder. Waarom in die andere landen is overgeschakeld op karton kan hij niet zeggen.

Reageer op dit artikel