nieuws

Boycot treft Franse vleessector zwaar

Industrienieuws

Frans kippenvlees wordt bijna niet meer verkochtPARIJS – De Franse pluimveesector vreest de komende maanden 8.000 tot 10.000 mensen te moeten ontslaan vanwege de boycot van kippen, kalkoenen, het vlees van die dieren en ook van eendenleverpastei foie gras.

Inmiddels weigeren bijna 50 landen deze producten – of in ieder geval een deel ervan – van Frankrijk te kopen. Dat gebeurde nadat in het district Ain het eerste geval van vogelgriep op een commerciële kalkoenenfokkerij was ontdekt.

Minister Bussereau van landbouw heeft inmiddels 63 miljoen euro noodhulp toegezegd. Volgens het ministerie van buitenlandse handel treft de boycot nu 33 procent van de handel in kippen- en kalkoenenvlees en 44 procent van die in levend gevogelte. Daarbij gaat het echter alleen om de handelscijfers buiten de EU; Brussel zelf heeft geen boycot ingesteld. Saoedi-Arabie, verreweg de grootste importeur met een jaarlijkse handelsstroom van 400 miljoen euro, heeft tot nu toe van een boycot afgezien.

Het zwaarst getroffen is de Doux groep, naar eigen zeggen de grootste fabrikant van pluimveevlees in Europa, die een omzetdaling met 25 tot 30 procent meldt. Doux gaat er prat op naar 130 landen te exporteren, maar daar zijn er nu 46 van afgevallen.

De directie praat met de bonden over tijdelijke ontslagen in 11 van de 25 productievestigingen. Bovendien worden de contracten van nog eens 400 uitzendkrachten niet verlengd. Doux heeft de afgelopen weken al aanzienlijk meer vlees in de diepvries gestopt, waardoor de voorraad is opgelopen van normaal 800 naar 8.000 ton. Doux heeft de overheid om een deel van de 63 miljoen noodsteun gevraagd om deze voorraden nu te vernietigen, omdat het inziet dat er op korte termijn geen afzet voor te vinden zal zijn.

(Correspondent: Ruud Peijs)

Reageer op dit artikel