nieuws

Boete voor vleesbedrijf France Limousin

Industrienieuws

SPIJKENISSE – Vleesbedrijf France Limousin heeft een boete van 3600 euro gekregen voor het verhandelen van een partij te warm scharrelrundvlees in maart.

Boete voor vleesbedrijf France Limousin

SPIJKENISSE – Vleesbedrijf France Limousin heeft een boete van 3600 euro gekregen voor het verhandelen van een partij te warm scharrelrundvlees in maart.

De karkassen van de door Franse boeren gefokte runderen uit de provincie Limousin bleken bij aankomst in Spijkenisse onvoldoende gekoeld. De temperatuur was 14 graden, terwijl dat maximaal 7 mag zijn. In zo’n geval is de partij volgens de Voedsel- en Warenautoriteit te risicovol en moet het worden weggegooid.

Koelingsproces
Directeur Jean Valk erkent dat de temperatuur te hoog was bij aankomst, maar zegt dat het vlees nog in het koelingsproces zat.
‘In Frankrijk hebben ze het vlees bij een te hoge temperatuur geladen, dat had daar niet mogen gebeuren. Je mag pas laden bij zeven graden. Het was echter een feestdag en er was te weinig capaciteit’, zegt Valk tegen Meatandmeal.nl.

Temperatuur
Eenmaal in Spijkenisse werd het vlees verder teruggekoeld tot de juiste temperatuur. ‘Wij worden er in het Algemeen Dagblad van beschuldigd dat wij bedorven of afgekeurd vlees hebben verhandeld, maar dat bestrijd ik met klem. Met het vlees was niets aan de hand, behalve dat het niet op de juiste temperatuur bij ons is aangekomen.’

Valk heeft het AD vandaag in een brief dan ook op voorhand aansprakelijk gesteld voor de eventuele schade die de berichtgeving voor zijn bedrijf veroorzaakt.

Eerlijk
Gefrustreerd is hij over het feit dat de zaak voor de rechter komt omdat het bedrijf de te hoge temperatuur zelf eerlijk in het logboek heeft geschreven. ‘Je vraagt je nu af of je niet gewoon een lage temperatuur had moeten invullen. Maar dan ben je echt aan het sjoemelen. Wij zijn slachtoffer geworden van onze eerlijkheid.’

Risico’s
Volgens de economische rechter T. Trotman was het overigens de derde keer in anderhalf jaar dat het bedrijf de regels overtrad en controle-instanties niet inlichtte. Zij sprak van een strafbaar, naar feit, waar risico’s aan kleven.

Verstand
Ach, dit zijn mensen die geen enkele verstand hebben van vlees’, zegt Valk. ‘Pas als vlees van koud naar warm gaat, is het risicovol want dan groeien er bacteriën. Andersom is dat niet zo. Vlees gaat altijd van warm (pas geslacht) naar koud (gekoeld).’

Kwijt
Overigens was Valk zelf niet bij de rechtszaak aanwezig omdat hij de dagvaarding kwijt was. ‘We hebben nog naar de rechtbank gebeld om te vragen wanneer onze zaak op de rol stond, maar niemand kon ons dat vertellen.’ Valk overweegt in hoger beroep te gaan.

Lees ook:
Slachthuis Druwel zet justitie op spoor knoeier (19 juni 2008)’
Vleesfraudeurs vrij door verjaring (14 mei 2008)

Kijk in ons nieuwsarchief voor:
Alle berichten over rechtszaken

Reageer op dit artikel