nieuws

Boek over kadavers en ander dierlijk afval

Industrienieuws

EMMEN – In haar boek ‘Categorie één. Dierlijk afvalverwerking door de eeuwen heen’, dat net verschenen is, beschrijft Anne-Marie Oudejans de verwerking van dierlijk afval vanaf de oudheid tot de dag van vandaag.

EMMEN – In haar boek ‘Categorie één. Dierlijk afvalverwerking door de eeuwen heen’, dat net verschenen is, beschrijft Anne-Marie Oudejans de verwerking van dierlijk afval vanaf de oudheid tot de dag van vandaag.

De schrijfster Anne-Marie Oudejans is tijdens een excursie van de Ingenieursvereniging KIVINIRIA naar een afvalverwerkingsbedrijf geïnteresseerd geraakt in de verwerking van dierlijk afval. Haar belangstelling ging daarbij niet alleen uit naar de verwerkingsprocessen maar vooral ook naar de werkomstandigheden van toen en nu. Zij heeft met een open blik en geheel onbevooroordeeld haar onderzoek naar dierlijk afval kunnen doen. Oudejans is vooral geraakt door de heersende, maar veelal onterechte, vooroordelen over de bedrijfstak.

In het boek wordt niet alleen het verwerkingsproces beschreven, maar ook de juridische en sociale kanten van de dierlijk afvalverwerking. In het verleden werden de kadavers door maatschappelijke verschoppelingen gedaan. Het was onaangenaam en smerig werk. Als gevolg van hun werk leefden de afvalverwerkers vaak onder erbarmelijke en mensonterende omstandigheden moeten. Nu wordt dierlijk afval omgezet in bruikbare producten, zoals biobrandstoffen. De verwerking van dierlijk afval vormt daarmee één van de vroege voorlopers van het huidige ‘cradle-to-cradle principe’.

Het 196 pagina’s tellende boek ‘Categorie één. Dierlijk afvalverwerking door de eeuwen heen’, wordt uitgegeven door VermeerBestseller.nl en kost € 24,90

Reageer op dit artikel