nieuws

Bluetongue bij Limburgse schapen

Industrienieuws

bluetongue.jpgDEN HAAG – In Zuid-Limburg zijn op last van het ministerie van LNV enkele bedrijven geblokkeerd, omdat het vermoeden bestaat dat schapen mogelijk zijn besmet met Bluetonge.

Dit heeft het ministerie donderdag bekendgemaakt.

Bluetongue is een virus dat wordt overgebracht door muggen die doorgaans in warmere oorden voorkomen. Als de onderzoeksresultaten de verdenking met Bluetongue, blauwe tong, bevestigen, is het de eerste keer dat de ziekte in Nederland opduikt.

In afwachting van de testresultaten mogen de geblokkeerde bedrijven geen dieren aan- en afvoeren. De resultaten worden later deze week verwacht. De maatregel voor de bedrijven geldt sinds woensdag.

Bluetongue maakt vooral schapen ziek. Ze kunnen door de ziekte een blauwe tong en een gezwollen kop krijgen. De virusziekte veroorzaakt hoge koorts en kan leiden tot kreupelheid en de dood. Andere herkauwers als runderen en geiten kunnen wel besmet raken met het bluetonguevirus, maar worden meestal niet ziek. Het virus is voor mensen ongevaarlijk, meldde het ministerie.

Link:
LNV Persbericht

Reageer op dit artikel