nieuws

Blaaskanker door te veel bacon

Industrienieuws

NEW YORK – Wie te vaak bacon eet of het vel van zijn kip haalt voordat het in de oven gaat, loopt meer kans om blaaskanker te ontwikkelen.

NEW YORK – Wie te vaak bacon eet of het vel van zijn kip haalt voordat het in de oven gaat, loopt meer kans om blaaskanker te ontwikkelen.

Dit zou blijken uit een studie van Dr. Dominique S. Michaud van de Harvard School of Public Health in Boston.

Bacon eten zou volgens het onderzoek 60 procent meer kans kunnen geven op het ontwikkelen van kanker en kip zonder vel 52 procent. De aanwezigheid van nitrosamines in het vlees lijkt hiervan van de voornaamste oorzaak.

Voor haar studie gebruikte Michaud data van ruim 47.000 mannen en 88.000 vrouwen. Zij werden gedurende 22 jaar gevolgd in een groot gezondheidsonderzoek. Ruim 800 van hen ontwikkelden blaaskanker. De meeste gevallen betroffen mensen die vijf of meer keer per week bacon aten en mensen die kip zonder vel aten.

De onderzoekers merken overigens wel op dat de baconeters over het algemeen vaker rookten, meer vet en minder vitaminen tot zich namen en minder bewogen dan anderen. Bovendien zeggen zij dat er meer studies nodig zijn om tot harde conclusies te kunnen komen.

Klik hier voor een abstract van het onderzoek

Lees ook:
Vlees opnieuw gelinkt aan kanker (14 november 2006)

Vlees is wél gezond (19 oktober 2006)

Of kijk in ons nieuwsoverzicht voor:
Alle berichten over vlees en kanker

Reageer op dit artikel