nieuws

‘Bijna al het kippenvlees in supermarkt besmet

Industrienieuws

AMSTERDAM (ANP)- De Consumentenbond waarschuwt in een onderzoek dat vandaag gepubliceerd wordt voor de omstreden bacterie ESBL in bijna al het kippenvlees dat in de supermarkten ligt.

‘Bijna al het kippenvlees in supermarkt besmet

AMSTERDAM (ANP) – De Consumentenbond waarschuwt in een onderzoek dat vandaag gepubliceerd wordt voor de omstreden bacterie ESBL in bijna al het kippenvlees dat in de supermarkten ligt. 

Het onderzoek naar de bacterie wordt dinsdag gepubliceerd. Op 99 procent van het kippenvlees uit intensieve kippenbedrijven zit de bacterie, meldt De Telegraaf op basis van een voorpublicatie. De Consumentenbond bevestigt de onderzoeksresultaten en publiceert ‘alle antwoorden op de vragen’ dinsdag op haar website.

De bacterie ontstaat door overmatig antibioticagebruik in de veeteelt. Biologische kipfilet heeft minder antibioticaresistente bacteriën. De ESBL-bacterie is resistent tegen de meeste antibiotica. In 2010 viel er volgens het RIVM één dode en zijn er in 2007 in Nederland ongeveer honderd sterfgevallen berekend.

Het Productschap Pluimvee en Eieren (PPE) laat in een reactie weten dat het antibioticagebruik in de sector in 2011 al met 28 procent is teruggebracht, ten opzichte van 2009.

Klik hier voor gegevens uit het onderzoek van de Consumentenbond.

 

Reageer op dit artikel