nieuws

Besmette varkens bedreiging voor volksgezondheid

Industrienieuws

varkens.jpgDEN HAAG – De inspectiedienst van de VWA heeft vrijdag de ministers Hoogervorst en Veerman op de hoogte gebracht over de wijd verbreide MRSA-besmetting onder varkens. De bacterie de afgelopen jaren langzaam maar zeker ,,vrij massaal” de Nederlandse varkensstapel besmet.

“De grootschalige aanwezigheid van MRSA in slachtvarkens vormt een bedreiging voor de volksgezondheid omdat varkenshouders, hun families en anderen die in contact komen met varkens met dit micro-organisme geïnfecteerd kunnen worden”, oordeelt het VWA-bureau.

Omdat nog veel onbekend is over MRSA in varkens en de risico’s hiervan, adviseert het risicobureau de kwestie nader te onderzoeken. Ook voedsel met daarin varkensvlees verwerkt, moet in die uitgebreide studie meegenomen worden ,,zodat de risico’s voor de voedselveiligheid beoordeeld kunnen worden”. Het buerau acht de kans dat consumenten door het eten van een karbonaadje besmet raken met MRSA ,,verwaarloosbaar klein”.

Het RIVM en de VWA dringen bij de verantwoordelijke ministers aan op nader onderzoek naar de risico’s en op een open en zorgvuldige communicatie met beroepsgroepen die mogelijk met de bacterie te maken kunnen hebben.

De MRSA-bacterie is resistent tegen meerdere antibiotica (penicillinen). Omdat de bacterie na operaties voor moeilijk behandelbare infecties kan zorgen, proberen ziekenhuizen de bacterie zoveel mogelijk buiten de deur te houden.

Onderzoeksrapport van RIVM en de VWA

Advies van Bureau Risicobeoordeling van VWA

Brief aan minister van LNV

Brief aan de minister van VWS

VWA webdossier MRSA

RIVM webdossier MRSA

Reageer op dit artikel