nieuws

België: vlees belangrijkste ziektebron

Industrienieuws

vleesBRUSSEL – Vlees en gerechten waarin vlees is verwerkt heeft in België het ei als afgelost als belangrijkste veroorzaker van geregistreerde voedselvergiftigingen of collectieve voedsel-toxi-infecties.

Dit staat in het jaarverslag over 2005 dat het FAVV (Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen) – het Belgische equivalent van de VWA – onlangs publiceerde.

Terwijl sinds een aantal jaar het merendeel van de collectieve voedsel-toxi-infecties (CVTI’s) te wijten waren aan het consumeren van rauwe eieren of van producten op basis van rauwe eieren, bemerkt men in 2005 dat deze tendens spectaculair omkeert, aldus het FAVV.

In het overgrote deel van de gevallen (42%) werden de uitbraken in verband gebracht met de consumptie van vlees en gerechten op basis van vlees en gevarieerde menu’s of konden niet worden geïdentificeerd (23,5%).

Van een CVTI is volgens het FAVV sprake wanneer er onder dezelfde omstandigheden twee of meer personen gelijkaardige symptomen vertonen, en waarbij er een (waarschijnlijk) oorzakelijk verband bestaat met eenzelfde voedselbron.

Op de 105 geregistreerde uitbraken van CVTI’s heeft het FAVV in 2005 een onderzoek ingesteld bij 92 ervan, waarbij 634 personen betrokken waren van wie er 446 ziek en 47 naar het ziekenhuis moesten.

Download hier het jaarverslag

Lees ook:

Belgische VWA verontrust over bacteriën in voeding

Belgische controle diervoeders: 10 procent schiet tekort

Reageer op dit artikel