nieuws

Argentinië staakt export rundvlees

Industrienieuws

Argentijnse koeienBUENOS AIRES – De Argentijnse regering heeft de uitvoer van rundvlees voor een periode van zes maanden bijna volledig stilgelegd. Alleen Hilton Meat, hoogwaardig rundvlees voor de EU, valt buiten het exportverbod.

De Argentijnse export naar de EU wordt door de 180 dagen durende maatregel gedecimeerd. Dat heeft zeker consequenties, maar die zijn nog niet goed te overzien, meent COV-secretaris Richard van der Kruijk. ‘Alle partijen zijn zich nu aan het beraden over de gevolgen. Binnen de EU hebben we een structureel tekort aan rundvlees voor industriële verwerking. Het rundvlees kan dus niet zomaar ergens anders vandaan gehaald worden.’

De exportbeperkingen hebben mogelijk een prijsopdrijvend effect. Bedrijven die rundvlees importeren uit andere landen zouden daarvan kunnen profiteren.

Met de maatregel wil de Argentijnse overheid de prijsopdrijving op de binnenlandse markt tot stilstand brengen. Door de grote export ontstaan in het land zelf tekorten. Daardoor is de vleesprijs in Argentinië hard gestegen.

De Argentijnse plattelandsorganisatie Carbap heeft inmiddels aangekondigd de overheidsmaatregel te willen aanvechten. Ook Confederaciones Rurales Argentinas (CRA) overweegt een gang naar de rechter. Voorzitter van de Maatschappij voor Ruraal Argentinië Luciano Miguens heeft verklaard dat de maatregel geen effect heeft op de prijsstijging van vlees. ‘Want 80 procent van de productie bleef al in Argentinië’, aldus Miguens in de krant 26 Noticias.

Reageer op dit artikel