nieuws

Alsnog slachtpremie voor MKZ- en BSE-geruimde runderen

Industrienieuws

Rundveehouders krijgen alsnog een slachtpremie voor runderen en kalveren die in slachthuizen zijn geslacht bij de bestrijding van Mond- en Klauwzeer (MKZ) en BSE.

Rundveehouders krijgen alsnog een slachtpremie voor runderen en kalveren die in slachthuizen zijn geslacht bij de bestrijding van Mond- en Klauwzeer (MKZ) en BSE.

Het gaat in Nederland om bijna 90.000 dieren waarmee een totaalbedrag van ca. EUR 4 miljoen is gemoeid. Ongeveer 850 bedrijven kunnen gebruik maken van deze nabetaling. Het beheerscomité rundvlees van de Europese Commissie heeft hier onlangs mee ingestemd. Het gaat om de slachtpremies voor in 2001 geruimde runderen vanwege MKZ-bestrijding en in 2000-2003 geruimde runderen vanwege BSE-bestrijding.

Aanvankelijk ging Nederland er vanuit dat voor dieren die niet voor menselijke consumptie bedoeld zijn, geen slachtpremies mogen worden uitbetaald. Na langdurige onderhandelingen met de Europese Commissie is nu vastgesteld dat er voor geruimde dieren toch slachtpremies kunnen worden uitbetaald.

Om dit mogelijk te maken waren wel een aantal vrijstellingen nodig op de slachtpremievoorwaarden. De verordening waarover het beheerscomité zich nu heeft uitgesproken en waaraan de Commissie naar verwachting binnen 10 dagen haar goedkeuring zal geven, voorziet daarin.

De nog uit te betalen slachtpremies worden door Brussel betaald. De slachtpremie wordt alleen uitgekeerd voor op het slachthuis geruimde dieren: 81.000 dieren geruimd in het kader van MKZ en 6.500 dieren geruimd in het kader van BSE. Minister Veerman wil voor op bedrijven geruimde dieren (in totaal 32.000 ten tijde van de MKZ-crisis) een vergelijkbare vergoeding uit de nationale begroting. Hiervoor is echter toestemming nodig van de Europese Commissie.
(Nadere info: Richard van der Kruijk)

Reageer op dit artikel