nieuws

Afschermen pluimvee vanaf 1 september verplicht

Industrienieuws

kippenhok.jpgDEN HAAG – Vanaf vrijdag 1 september zijn pluimveehouders verplicht hun pluimvee af te schermen, zo meldt het Ministerie van LNV. Tijdens de vogeltrek bestaat het risico dat wilde vogels het vogelgriepvirus verspreiden.

Daarom is elke houder van pluimvee vanaf 1 september a.s. weer verplicht kippen, ganzen en ander pluimvee, ook watervogels, af te schermen. De zijkanten van het verblijf moeten minimaal afgeschermd zijn met gaas, de bovenkant met ondoorlatend materiaal. Vogels die volledig gevaccineerd zijn (dat wil zeggen vanaf 1 week na de tweede vaccinatie), hoeven niet afgeschermd te worden.

De Algemene Inspectiedienst zal controleren of de afschermplicht wordt nageleefd. Als er niet gevaccineerd pluimvee wordt aangetroffen dat onafgeschermd rondloopt, wordt een dwangsom opgelegd. Daarmee krijgt de houder een waarschuwing. Zijn de vogels bij de volgende controle nog niet afgeschermd, dan volgt er een geldboete.

Lees ook:
Vogelgriep schrijdt voort

Eerste kippen in EU met vogelgriep besmet

Reageer op dit artikel