nieuws

Aantal varkensslachtingen daalt

Industrienieuws

ZOETERMEER – Nederland heeft vorig jaar 2 procent minder varkens geslacht. Het gaat in totaal om 14,1 miljoen stuks. Wel steeg de uitvoer van varkensvlees licht.

Aantal varkensslachtingen daalt
Foto: archief Vleesmagazine

ZOETERMEER – Nederland heeft vorig jaar 2 procent minder varkens geslacht. Het gaat in totaal om 14,1 miljoen stuks. Wel steeg de uitvoer van varkensvlees licht.

Aandelen van de grootste importeurs (Italië en Duitsland) namen hierbij af, ten gunste van Rusland en Zuid-Korea. Dat blijkt uit het rapport De Nederlandse vee-, vlees en eiersector in voorlopige cijfers, 2006 van de Productschappen Vee, Vlees en Eieren (PVE).

De uitvoer vanuit Nederland nam in 2006 toe tot 1,22 miljoen ton (+1%) varkens, varkensvlees, bacon en vleeswaren en bereidingen/conserven van varkens. Het grotere uitvoervolume en de hogere opbrengstprijzen leidden tot een stijging van de uitvoerwaarde met 3% tot 2,2 miljard euro.

De uitvoer van varkensvlees steeg met 1 procent tot 608.000 ton, terwijl het aandeel ontbeend vlees hierin toenam van 18 tot 24 procent. Vooral in Duitsland en Rusland nam de vraag naar ontbeend vlees toe.

De belangrijkste categorie, delen met been, nam af van 73 naar 65 procent van de totale varkensvleesexport.

Italië, sinds 2005 de grootste importeur van Nederlands varkensvlees, zag het aandeel afnemen tot 23 procent.
Duitsland (voor 2005 de grootste importeur) neemt bij de uitvoer opnieuw in belangrijkheid af. Nu werd nog maar 20 procent (-2 procent) naar Duitsland geëxporteerd. Enkele jaren geleden bedroeg het aandeel van Duitsland in de Nederlandse export van varkensvlees nog 30 procent. Ook de afzet naar Japan daalde

De Nederlandse uitvoer naar Rusland verdubbelde in het eerste halfjaar van 2006, ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Ook de uitvoer naar Zuid-Korea steeg fors.

Lees ook:
Nederlanders eten minder vlees (11 januari 2007)

Nederland slacht minder varkens (27 september 2006)

Reageer op dit artikel