nieuws

Aankomen door vetarm dieet blijkt fabel

Industrienieuws

Aanhangers van koolhydraatarme diëten beweren dat obesitas deels samenhangt met het eten van weinig vet en veel koolhydraten. Uit Amerikaans onderzoek onder vrouwen na de overgang blijkt dat dat niet juist is.

De wetenschappers deden onderzoek bij bijna 50.000 Amerikaanse vrouwen na de menopauze. 20.000 Van hen kregen in groeps- en individuele sessies adviezen om minder vet te eten en meer groente, fruit en granen te consumeren. Maar ze kregen geen advies over de hoeveelheden die ze mochten eten. De overige 30.000 vrouwen, in de controlegroep, kregen die adviezen niet.

Na het eerste jaar was het gewichtsverlies bij de geadviseerde vrouwen 1,9 kilo groter dan bij de andere vrouwen, maar na 7,5 jaar was het verschil in gewichtsverlies nog maar 400 gram. De dieetadviezen leidden op lange termijn dus niet tot een aanzienlijk lager gewicht.

Toch concluderen de onderzoekers dat er verband is tussen afvallen en de energieopname uit vet. Ze schrijven dat het gewichtsverlies het hoogste was bij vrouwen die het het energiepercentage uit vet verminderden. Dat ging in mindere mate op voor vrouwen die meer groente en fruit gingen eten. Het gewichtsverlies door meer vezels te eten noemen de onderzoekers niet significant.

De resultaten zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift JAMA.

Reageer op dit artikel