nieuws

Bonussysteem GSK attractief

Industrienieuws

Het is een misverstand dat leden van de Gelderse Slagers Kombinatie (GSK) aan handen en voeten gebonden zijn aan gezamenlijke inkoop. Deelnemende slagers kunnen zélf bepalen met welke leverancier ze in zee gaan en onderhandelen zélf over de prijzen. Algeheel coördinator Tonnie Jansen vindt ‘vrijheid-blijheid’ juist de kracht van de inkooporganisatie. ‘Slagers moeten niet in een keurslijf zitten.

Bonussysteem GSK attractief

Het is een misverstand dat leden van de Gelderse Slagers Kombinatie (GSK) aan handen en voeten gebonden zijn aan gezamenlijke inkoop. Deelnemende slagers kunnen zélf bepalen met welke leverancier ze in zee gaan en onderhandelen zélf over de prijzen. Algeheel coördinator Tonnie Jansen vindt ‘vrijheid-blijheid’ juist de kracht van de inkooporganisatie. ‘Slagers moeten niet in een keurslijf zitten.’

 

De GSK is een coöperatieve inkoopvereniging die al meer dan 30 jaar de belangen van haar leden behartigt. Er is geen afnameverplichting voor de leden tegenover leveranciers. Ieder lid koopt zelfstandig in. Ook staat het een lid vrij om bij de inkoop individuele prijsafspraken met de toeleveranciers te maken. En dat weten lang niet alle slagers. Sinds kort is de grens van 200 leden gepasseerd, zonder dat de GSK voortdurend aan de weg timmert. De leden zijn verdeeld onder de Keurslagers (60%), Gildeslagers (15%) en Topslagers en overige slagers (25%). De bevlogen coördinator Tonnie Jansen is ervan overtuigd dat slagers geld laten liggen, wanneer ze zich níet aansluiten.

Strijkstok
De GSK bedingt door gezamenlijke inkoop extra kortingen bij haar toeleveranciers. De kortingen worden vervolgens voor 100% aan de slagers uitgekeerd in de vorm van bonussen. ‘Er blijft niets aan de strijkstok hangen’, legt Jansen uit. ‘Een lid betaalt al sinds mensenheugenis 23 euro per week contributie en daarvan houden wij de GSK draaiende. We hebben berekend dat de gemiddelde bonus per lid, daarbij zijn kleine én grotere slagers meegenomen, omgerekend gelijk staat aan 6% winstmarge.’

Korting
Het zijn financiële voordelen die slagers aan het denken zouden moeten zetten in een tijd dat velen het niet makkelijk hebben. ‘Maar slagers zijn praktische mensen, die nog al eens op de automatische piloot werken en niet graag achter een pc zitten om tot in den treure uit te rekenen waar ze voordeeltjes kunnen behalen. Ik heb ook het idee dat er binnen de opleiding weinig aandacht aan inkoop wordt geschonken’, verklaart Jansen, zelf voormalig slager. ‘De kortingafspraak, toch wel het belangrijkste voor de deelnemers, bestaat uit een zogenaamde ‘korting af factuur’ en in veel gevallen een staffelkorting die eenmaal per kwartaal wordt uitbetaald. Een belangrijk uitgangspunt in onze kortingafspraken met de leveranciers is dat alle door de slager afgenomen producten onder de kortingsregeling vallen. Geen enkel afgenomen product mag worden uitgesloten.’ De inkopen waarover de kortingen worden bedongen zijn: rund-, kalfs-, varkens- en lamsvlees, vleeswaren, kip, kruiden/specerijen, verpakkingsmateriaal, verzekeringen en overige slagerijbenodigdheden.

Prijsverschillen
Behalve de kortingsregeling kent het bestaan van de GSK volgens Jansen meer voordelen. ‘We bieden de leden wekelijks informatie over rund- en varkensvleesprijzen en aanbiedingen. Zo kunnen ze zien of ze te veel betalen voor bijvoorbeeld hun varkenslever of varkensmiddenrif. En je staat er versteld van hoe groot de prijsverschillen zijn. De ene slager betaalt 1,11 euro voor een product, terwijl een ander voor hetzelfde stukje vlees en in diezelfde week 2,50 euro betaalt. Leveranciers zijn minder blij met deze service die we bieden, maar voor slagers versterkt het hun onderhandelingspositie en daar is het ons om te doen’, zegt Jansen. Groot voordeel voor de grossier is dat hij één debiteur heeft in de vorm van de GSK en hierdoor geen aanmaningen hoeft te versturen.
Banken verstrekken makkelijker leningen aan leden die zijn aangesloten bij GSK omdat de kredietverstrekkers dan weten dat het met de betalingen van de betreffende slager wel oké is. Want de leveranciers factureren wekelijks rechtstreeks aan de GSK, die de verwerking van de administratie heeft uitbesteed aan het administratiekantoor Lodder-Dales Zevenaar Administratie en Bedrijfsadvies. Accountmanager Theo van der Lugt van Lodder-Dales: ‘Wekelijks ontvangen we hier facturen van zo’n 70 grossiers. De leden ontvangen van ons eveneens iedere week één factuur waarop alle leveranties zijn vermeld. Op deze rekening wordt het bedrag van 23 euro in rekening gebracht. Het totaal van de rekening wordt via een automatische incasso-opdracht geïncasseerd. En wij betalen de leveranciers.’

Deelnamekapitaal
Om als slager lid te kunnen worden gelden enkele voorwaarden: de slager moet een gezond bedrijf hebben en de GSK machtigen automatisch te incasseren. Bij intreding dient een deelnamekapitaal van 1134,45 gestort te worden. Dit bedrag wordt bij uittreding terugbetaald. ‘Er is nog nooit een lid uit onvrede opgestapt, wel natuurlijk bij bedrijfsbeeïndiging’, weet Jansen.
De GSK, die de regio’s Brabant, Gelderland, Overijssel, Flevoland en Noord-Nederland tot haar werkgebied rekent, zou in theorie zo’n 750 slagers kunnen bedienen. Jansen streeft naar een aantal van 300. ‘Dat is een mooi getal en voor ons te behappen’, aldus de coördinator. Behalve de GSK is sinds 1 januari 1999 ook de Westelijke Slagers Kombinatie (WSK) actief. Deze vereniging, op gang geholpen door de GSK, werkt op dezelfde wijze en bestrijkt Noord- en Zuid-Holland, Utrecht en Zeeland.  De regio Limburg is op dit moment dus verstoken van de voordelen die een dergelijke inkoopvereniging biedt.

Reageer op dit artikel