artikel

Nieuwste trends en ontwikkelingen tijdens IFFA 2019

Industrienieuws 618

Nieuwste trends en ontwikkelingen tijdens IFFA 2019
Toonaangevende internationale bedrijven presenteren van 4 tot en met 9 mei hun nieuwste technologieën tijdens IFFA 2019 in Frankfurt am Main. Foto's: IFFA

Toonaangevende internationale bedrijven presenteren van 4 tot en met 9 mei hun nieuwste technologieën tijdens IFFA 2019 in Frankfurt am Main. Daarbij geven ze informatie over de belangrijkste trends en ontwikkelingen in de vleesverwerkende industrie, zoals procesoptimalisatie, digitalisering en het waarborgen van een grotere voedselveiligheid. Oplossingen hiervoor zijn van cruciaal belang.

Optimalisatie van productieprocessen is een belangrijk onderwerp tijdens de IFFA. In de ‘slimme fabriek’ moeten producten en individuele machines met elkaar communiceren en zichzelf organiseren, reguleren en controleren. Eén van de basisvereisten hiervoor is de continue beschikbaarheid van statusgegevens over producten, machines en aandrijfmechanismen. Deze taak wordt uitgevoerd door zogenaamde ‘slimme sensoren’. Naast traditionele parameters, zoals temperatuur, energieverbruik, koppel en druk, registreren ze ook gassen en microbiële contaminatie.

Daarnaast kunnen de productieprocessen onder meer verder worden geoptimaliseerd door een combinatie van digitale camera en beeldbeoordelingssoftware. Deze visualisatiesystemen bieden machines de mogelijkheid om te ‘zien’ en zodoende op een specifieke en passende manier te reageren op veranderingen in hun omgeving. Als gevolg hiervan kunnen ze de locatie, positie, vorm, grootte en kleur herkennen van allerlei vleesproducten op transportbanden. De aldus verkregen gegevens kunnen bijvoorbeeld worden gebruikt om vetverhoudingen te beoordelen. Andere toepassingen zijn onder meer controleren of pakketten compleet en onbeschadigd zijn en of de etiketten juist geplaatst zijn.

Digitale applicaties kunnen het werk voor de medewerkers vergemakkelijken.

Voedselveiligheid

Een ander belangrijk thema van de beurs is voedselveiligheid. Over dit onderwerp heeft Richard Clemens van de Vereniging van Duitse machine- en fabrieksfabrikanten (VDMA) een duidelijke visie. ‘Microbiologische contaminatie, ontoereikende etikettering en schending van limieten met betrekking tot gecontroleerde en verboden ingrediënten zijn, volgens hem, de meest voorkomende klachten. ‘De oorzaken van problemen zijn voor een groot deel terug te voeren op menselijke nalatigheid en minder vaak op technisch falen.’

IFFA forum

Zoals gebruikelijk vindt het IFFA-forum plaats in hal 11. Hierbij wordt vakkennis afgewisseld met praktijkgerichte exposantenlezingen. Het programma is gericht op de topthema’s, zoals voedseltrends & ingrediënten, productoptimalisatie en digitale oplossingen, voedselveiligheid, verpakkingstrends en een efficiënt gebruik van hulpbronnen. Voor het eerst worden dit jaar op basis van deze thema’s ook Discovery Tours georganiseerd. Met behulp van deze tours kunnen bezoekers meer te weten komen over geselecteerde hoogtepunten.

De vleesverwerkende industrie blijft sterk afhankelijk van handmatige verwerking, benadrukt hij. ‘Daardoor blijven mensen het grootste hygiënerisico wat betreft de overdracht van ziektekiemen in de hele waardeketen. Vooral als er een direct contact is tussen het personeel en de producten. Een belangrijke stap op weg naar meer voedselveiligheid is daarom de handmatige activiteiten zoveel mogelijk vervangen door geautomatiseerde processen.’

Vreemde voorwerpen

Een andere oorzaak van terugroepacties zijn vreemde voorwerpen in vleesproducten. Dit kan overal in de gehele productieketen voorkomen, aldus Clemens. ‘Van een gebroken mes in de snijkamer tot een vergeten schroef tijdens ongeplande onderhouds- of reparatiewerkzaamheden. Andere bronnen van dit soort vervuilingen zijn bijvoorbeeld stukjes die van de machine afbreken als gevolg van slijtage. Vreemde voorwerpen kunnen worden opgespoord door middel van een inspectiesysteem met bijvoorbeeld metaaldetectoren of röntgenapparatuur.’

Vakwedstrijden

Geheel volgens traditie organiseert het Deutscher Fleischer Verband een verscheidenheid aan kwaliteitswedstrijden voor slagers. Zo wordt op zaterdag 4 en zondag 5 mei een internationale competitie voor jonge slagers gehouden. Op maandag 6 mei is er een internationale kwaliteitswedstrijd voor worsten, gevolgd door onder meer een internationale kwaliteitswedstrijd voor producten in convenience-pakketten, blikjes en potten (7 mei) en een Internationale kwaliteitswedstrijd voor ham (9 mei).

Metaaldetectoren zijn een efficiënte en kostenbesparende manier om ferro- en non-ferrometalen te selecteren, evenals kunststoffen en plasticfolies die metaalpoeder bevatten, zegt hij. ‘Daarnaast kunnen ook andere voorwerpen, zoals stenen, glas, botten of kunststoffen in producten worden gevonden. Om deze op te sporen, kan röntgentechnologie worden gebruikt.’

Belangrijke trends in de vleesverwerkende industrie zijn onder meer procesoptimalisatie, digitalisering en het waarborgen van een grotere voedselveiligheid.

Digitalisering

Het gebrek aan gekwalificeerd en gespecialiseerd personeel leidt bij veel Europese vleesverwerkende bedrijven tot buitensporige werkdruk. Een oplossing hiervoor is investeren in moderne, vaak digitaal ondersteunde technologieën. ‘Digitalisering is voor ons een middel om een doel te bereiken’, zegt Max Esser, meester-slager bij Wurstspezialitäten Esser. ‘We zijn succesvol, omdat we kwaliteitsproducten en deskundig advies bieden. Dit hadden we wellicht niet bereikt zonder digitale hulp. We gebruiken vooral digitale applicaties om het werk voor onze medewerkers te vergemakkelijken. Zo gebruiken wij in onze productieafdelingen bijvoorbeeld een goederenbeheersysteem.’

Live demonstraties

De speciale live demonstraties bieden levendige inzichten in de nieuwste ontwikkelingen in de vleesindustrie. Bezoekers kunnen onder meer een moderne worstproductielijn bekijken, die belangrijke aspecten laat zien op het gebied van voedselveiligheid, procesoptimalisatie en digitalisering. De speciale show ‘Slagerstrends’ geeft inzicht in manieren waarop vleesverwerkers kunnen reageren op aanhoudende trends, zoals ‘food-to-go’.

Meer informatie over de beurs is te vinden op www.iffa.com.

Reageer op dit artikel