artikel

Het Portioneren & Sorteren van de Toekomst

Industrienieuws 181

Binnen de voedselverwerkende industrie stelt men steeds hogere eisen aan portioneer, sorteer en weegsystemen. Het moet steeds sneller, maar ook nauwkeuriger. Tegelijkertijd groeit de vraag naar maatwerk, zowel wat de machine betreft als ook de software. Als leverancier van portioneer- en sorteersystemen aan ons de uitdaging om aan de wensen van onze klanten te voldoen.

Het Portioneren & Sorteren van de Toekomst

– Sponsored content door Jansen Techniek Putten B.V. –

Binnen de voedselverwerkende industrie stelt men steeds hogere eisen aan portioneer-, sorteer- en weegsystemen. Het moet steeds sneller, maar ook nauwkeuriger. Tegelijkertijd groeit de vraag naar maatwerk, zowel wat de machine betreft als ook de software.

Als Nederlandse vertegenwoordiger van het Belgische merk MARELEC aan ons de uitdaging om aan de wensen van onze klanten te voldoen. Producenten willen hun productiegegevens registreren, de producten traceren en stickers printen. Maar ook is er vaak de wens om de productie te sturen op basis van gewichtsranges.

Software, de toekomst.

Voor de toekomst verwachten wij een verdere ontwikkeling van software aangestuurde productieprocessen: de software in de machine stuurt het weeg- of portioneersysteem aan, registreert de productgegevens en stuurt vervolgens hiermee de hele productie aan. Hierdoor wordt de beheersbaarheid groter en zal ook direct het rendement toenemen!

Een heel mooi voorbeeld hiervan is onze zogenaamde “reactieve software” in de Marelec portioneermachine. Hiermee herkent de machine het type product en bepaalt het zelf automatisch het juiste snijpatroon. Een operator kan in principe dus verschillende producten of verschillende gewichtsklassen op de band leggen en de rest aan de machine overlaten.

Kleiner, maar fijner.

In de Retail en Horeca en Slagerijen wordt steeds meer om fixed weight producten gevraagd. Men koopt niet langer een stuk vlees van 1 kilo, maar wil bijvoorbeeld 4 stukjes van 250 gram kopen, omdat ze per stuk willen kopen en verkopen. Voor producenten die hier mee te maken hebben, heeft Marelec de perfecte oplossing. Een intelligente portioneermachine gecombineerd met een intelligente sorteerlijn. Door een speciale algoritme in onze batching software op te nemen kan de klant een betere batching realiseren dan zijn/haar concurrenten.

Tips

Afsluitend hebben wij een aantal tips in het geval u op zoek bent naar een nieuwe portioneer- of sorteermachine. Zorg dat de machine perfect te reinigen is en de bediening eenvoudig en passend bij uw organisatie. Kies de meest nauwkeurige machine en kijk of de software flexibel genoeg is om zoveel mogelijk van uw producten te kunnen verwerken. En niet onbelangrijk. Kijk naar het totale kostenplaatje. Dus niet allen naar de aanschafprijs, maar ook naar de onderhoudskosten per jaar! Dit kan per leverancier veel verschillen.

Foto's

Reageer op dit artikel