nieuws

Alleen ‘mannenvlees’ in festivalrestaurant Welcome to The Village

Evenementen 44

Op het popfestival Welcome to The Village geldt een ‘men only’ beleid. Op de menukaart. In het festivalrestaurant Baaiduinen wordt namelijk alleen maar mannenvlees geserveerd. Het festival heeft in samenwerking met lokale partners niet alleen drie stiertjes, maar ook honderd leghaantjes en twintig bokjes aangekocht. Die worden in het weekend van 15 tot en met 17 juli gegeten door de festivalbezoekers.

Alleen ‘mannenvlees’ in festivalrestaurant Welcome to The Village
Op Welcome to The Village wordt er onder andere vlees van stiertjes geserveerd.

Met de aankoop focust Welcome to The Village in samenwerking met Restaurant Eindeloos en Restaurant Sems op mannenvlees. In de voedselindustrie zijn, volgens het festival, vrouwen waardevoller dan mannen. Vrouwen geven de melk waar een melkveehouder of geitenhouder van leeft, zij leggen de eieren waar een legkippenboer van leeft. Om melk te geven of eieren te leggen moet een vrouwtje eerst baren, en in de helft van de gevallen baart een dier een mannetje.

Er wordt niet veel (economische) waarde gegeven aan mannenvlees, waardoor er weinig markt voor te vinden is. De dieren worden daarom vergast, naar de mesterij gebracht of geëxporteerd. Op Welcome to The Village wordt het mannenvlees als tegenreactie wel gewoon gegeten. Zo staat er onder meer een Pulled Billy, een hele haan voor vier personen of een plateau kannibaal op het menu.

De bokjes komen van de geitenboerderij van Harm en Ankie uit Makkum. De bokjes zijn fokbokken die niet meer worden gebruikt omdat ze een mankement hebben. De honderd leghaantjes worden gekocht van Ruud Zanders, die ervoor zorgt dat leghaantjes weer worden gegeten in plaats van gedood na één dag. De stiertjes komen bij Boer Brunia vandaan, waar vorig jaar ook festivalkoe Janneke vandaan kwam.

Reageer op dit artikel