nieuws

Nederland na vier jaar onttroond als winnaar IYBC

Evenementen

Kristian Grooten en Johannes Augustinus zijn er bij SVO in Houten helaas niet in geslaagd de International Young Butchers’ Competition 2015 op hun naam te schrijven. Het team van Zwitserland pakte na vier jaar Nederlandse IYBC-hegemonie de winst. Dat is bekendgemaakt tijdens de Slavakto in de Jaarbeurs in Utrecht.

Nederland na vier jaar onttroond als winnaar IYBC
Kristian Grooten en Johannes Augustinus. Foto: Karin Stegeman

Bij de feestelijke prijsuitreiking tijdens de Slavakto in de Utrechtse Jaarbeurs is bekend geworden dat het Zwitserse team, bestaande uit de dames Claudia Jaun en Luzia Mathys, de International Young Butchers’ Competition 2015 heeft gewonnen. Ook het Nederlandse team sleepte een aantal prijzen in de wacht, maar slaagde er niet in zijn Europese titel voor de vierde keer te prolongeren. Johan Augustinus: ‘Ík heb het gevoel dat wij als Nederlanders extra streng beoordeeld zijn. Ik had bijvoorbeeld bij het onderdeel ‘het bereiden en presenteren van een hoofdgerecht met kip’ een extra schaaltje op mijn schotel staan. Vlak voor de keuring werd die eraf gehaald door een jurylid. Een extra schaaltje scheen niet te mogen volgens het reglement. Maar vervolgens zag ik dat iemand anders dat ook had en daar mocht het schaaltje wel blijven staan.’

Enorm trots

Uit de handen van voorzitter Jean-Marie Oswald van de International Butchers’ Confederation (IBC) ontving het Zwitserse team de trofee. ‘Ik ben enorm trots op de geleverde prestaties waaruit het vakmanschap van deze jonge slagers blijkt’, zei Oswald. Het winnende team werd daarnaast door Verstegen Spices & Sauces verrast met een glazen bokaal.

Team Zwitserland wint de IYBC. Foto: Karin Stegeman

Team Zwitserland wint de IYBC. Foto: Karin Stegeman

Zes van achttien bekers

Het Nederlandse team presteerde ook deze internationale wedstrijd heel goed, want maar liefst zes van de achttien bekers gingen naar de Nederlandse deelnemers. Kristian Grooten sleepte de beker voor de derde plaats in de wacht bij het uitbenen, verdelen en vliezen van een runderstomp, en werd niet alleen tweede bij het maken en presenteren van grill- en barbecuespecialiteiten, maar behaalde ook de tweede plaats bij het vervaardigen van twee keukenklare producten. Johan Augustinus behaalde maar liefst drie keer de eerste plaats, namelijk voor de onderdelen grill- en barbecuespecialiteiten, keukenklaar en uitbenen.

KNS

Ad Bergwerff, voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Slagersorganisatie (KNS), sprak vol bewondering over de prestaties en vakmanschap van de deelnemers. ‘Zonder uitzondering hebben jonge vakmensen uit zes Europese landen het vakmanschap getoond waarmee zij zich hebben weten te onderscheiden. De passie waarmee de disciplines werden uitgevoerd getuigt zonder uitzondering van de liefde voor het slagersvak. Alle eer is aan jullie voor de wijze waarop gestreden is voor het behalen van de eerste plaats.’

SVO Houten

Op maandag 21 en dinsdag 22 september vond de International Young Butchers’ Competition (IYBC) plaats bij SVO in Houten. De IYBC is de internationale vakwedstrijd voor jonge slagers onder de 25 jaar. Aan deze wedstrijd hebben de landenteams mee gedaan van Duitsland, Frankrijk, Engeland, Oostenrijk, Zwitserland en Nederland. De wedstrijd bestond uit zes wedstrijdonderdelen. Elk jaar wordt deze vakwedstrijd georganiseerd door één van de leden van de International Butchers’ Confederation (IBC). De KNS is lid van de IBC. De financiering is gedaan door Sovvb en sponsors Supergarant, Verstegen Spices & Sauces, Interkring Vers en Tante Door.

Nederlands team

Het Nederlandse team voor de International Young Butchers’ Competition bestaat uit Kristian Grooten en Johan Augustinus. Samen met reservekandidaat Wiebe Mulder vormen zij het Nederlands team. Kristian werkt bij Uw Slager Dijkstra in Nieuw-Weerdinge. Johan Augustinus is werkzaam bij Versplein Augustinus in Tiel.

Gjalt Landman

Gjalt Landman treedt na deze editie van de IYBC af als juryvoorzitter. Bijna alle oud-deelnemers waren aanwezig om hem te eren en zij gaven Landman een boekwerk waarin ze allen iets persoonlijks hebben geschreven.

Reageer op dit artikel