Vleesmagazine 8 | december 2022

Het nieuwe nummer van Vleesmagazine verschijnt 6 december. Het thema is digitaliseren en automatiseren. Abonnees ontvangen het magazine en kunnen alle artikelen hier online lezen. Nog geen abonnee? Sluit dan een abonnement af!
|
In deze editie
- Redactioneel
ACTUEEL
- Uit de branche
- Lagere kosten, hogere omzet
Groter rendement door digitaal inzicht
DE SLAGERIJ
- Slavakto-winnaars aan het woord
Ruimte voor initiatief bij Slagerij Hermanns - Slagers over...
Automatisering en digitalisering - Peter Mol is slager én boer
De korte keten van de Limousinhoeve
VAKTECHNIEK
- Recept Paul van Trigt
Saucisson en croute - Column Meneer Wateetons
Kip in blaas - Recept Jan Nederhoed
Droge worst (met berenburg) - SVO
‘Trots op winnende worst’
INDUSTRIE
- VAV*groep viert jubileum
Met culinaire wereldreis
ONDERNEMEN
- Stap voor stap verduurzamen
- Column Carla van Eijk
- Plant4Texture
SVO ontwikkelt plantaardig basisproduct - Rondvraag: De digitale slager
- Boeken
In deze editie
Christmas is coming!
Vraag een aantal slagers wat zij vinden van de feestdagen en je krijgt waarschijnlijk veel verschillende antwoorden. De één wordt er gelukkig van om alles tot in de puntjes voor te bereiden en bij de ander werkt deze periode vooral op de zenuwen.
Digitaliseren is minder ingewikkeld dan het lijkt en biedt veel kansen
Ondernemen op onderbuikgevoel en kennis van de markt heeft generaties versspecialisten ver gebracht. Maar anno 2023 is dat niet langer voldoende. Door middel van digitalisering en sturen op data worden consumenten beter bediend, processen efficiënter ingericht en omzetten vergroot.
Ondergang van ons ambacht?
Zelf vind ik het als slager het mooiste om echt contact te hebben met het vlees. Elk stukje vlees zelf vastgehouden te hebben. Er iets van te vinden en het daarna te verwerken tot een mooi eindproduct
Een bron van inspiratie
Binnen de vleesbranche is worst- en vleeswarenspecialist Paul van Trigt een instituut. Niet alleen als vakman en expert op het gebied van productkeuring – laat hem een worst proeven en hij benoemt tot op de gram welke specerijen erin zitten – maar ook als een oneindige bron van kennis.
Eenvoudig hybride producten maken - Plantaardige grondstoffengel van SVO, KNS en WUR
In het project Plant4Texture hebben KNS, SVO vakopleiding food en WUR samen een plantaardige grondstoffengel ontwikkeld voor de productie van hybride slagersproducten. SVO-vakopleiding food geeft de ontwikkeling van hybride en plantaardige producten een vaste plek in haar opleidingen.
‘Trots dat mijn winnende worst zo goed verkoopt’
Niels Visschedijk (22) wist al jong dat hij slager wilde worden. Hij rondde de opleidingen van SVO af, werkte bij verschillende slagerijen en is nu terug bij de slagerij van zijn ouders, Slagerij Jan Visschedijk. Onlangs won hij de Ad Bergwerffprijs voor zijn unieke Hy-dro-worst.