Vleesmagazine 5 | augustus 2021

Vleesmagazine 5-2021

Dit nummer van Vleesmagazine verschijnt 20 augustus. Het thema is apparatuur. Abonnees ontvangen het magazine en kunnen alle artikelen hier online lezen. Nog geen abonnee? Sluit dan een abonnement af!

In deze editie

Actueel

  • SVO vakopleiding food
  • Nieuws in beeld
  • Uit de branche
  • ‘Positieve sfeer in slagersland’
    Interview met nieuwe KNS-voorzitter Koos van Essen

De slagerij

  • Nieuwe zaak met nieuwe apparatuur
    ‘De vitrine is ons pronkstuk’
  • ‘Álles wat ze hier maken is lekker’
    Het favoriete vlees van chef Sharon de Miranda
  • Slagers over... apparatuur

Vaktechniek

  • Recept: Mexicaanse kalfstaart
  • Recept: Zulttimbaaltjes van kalfswang met truffelgelei

Veehouderij

  • Lakenvelder Boerderij Boterhuisvelder
    Decoratieve koe levert fantastisch vlees

Industrie

  • Vion over duurzame inzetbaarheid
    ‘Weg van het containerbegrip en heel concreet’
  • De nieuwe klimaatwet
    ‘Wacht niet met investeren in duurzaamheid’

Ondernemen

  • Column Jan Nederhoed
  • Financieel
  • Wetgeving
  • Rondvraag: apparatuur
  • Boeken
In deze editie
Wetswijzigingen per 1 juli

Wetswijzigingen per 1 juli

We zijn alweer bijna halverwege 2021. Wetgeving is constant aan wijziging onderhevig. Per 1 juli zullen er weer verschillende wijzigingen van kracht worden. Drie belangrijke wetswijzigingen vat ik hieronder kort samen.

Het favoriete vlees van chef Sharon de Miranda komt van Erf-1

Het favoriete vlees van chef Sharon de Miranda komt van Erf-1

Chef-kok Sharon de Miranda was meteen verkocht toen ze voor het eerst het terrein van boerderij Erf-1 opreed. Ze haalt er zuivel en vlees van dubbeldoelkoeien. ”Mooier dan dit kun je niet krijgen.”

Decoratieve lakenvelder levert fantastisch vlees

Decoratieve lakenvelder levert fantastisch vlees

Parkrunderen worden lakenvelders wel genoemd omdat de koeien met de karakteristieke witte band om het lijf vroeger op landgoederen werden gehouden. De fraaie en weinig eisende dieren zijn geen spectaculaire melkproducenten maar gewild bij hobbyboeren. Fernand de Willigen houdt samen met zijn zoon Niek tachtig lakenvelders en verkoopt hun vlees aan huis.

Vion: koploper in duurzame inzetbaarheid

Vion: koploper in duurzame inzetbaarheid

Werk maken van de duurzame inzetbaarheid (DI) van medewerkers is een veel besproken onderwerp binnen organisaties. Het wordt meegenomen in strategische jaarplannen – HR-rapportages staan bol van dit begrip – maar ook in de media wordt geregeld aandacht besteed aan duurzame inzetbaarheid. Maar wat betekent het nou precies? Daniëlle van de Ven en Roy...

Wat betekent de nieuwe klimaatwet concreet voor uw bedrijf?

Wat betekent de nieuwe klimaatwet concreet voor uw bedrijf?

Het grote doel van de Europese Green Deal, die op 11 december 2019 werd gepresenteerd, is de Europese Unie (EU) klimaatneutraal en circulair maken. De standpunten zijn vastgelegd in een Europese klimaatwet die op 24 juni 2021 officieel is aangenomen. Kortom, de doelstelling van een klimaatneutrale EU in 2050 is nu in wetgeving opgenomen.

Metamorfose voor Keurslagerij Van der Meer in Roelofarendsveen

Metamorfose voor Keurslagerij Van der Meer in Roelofarendsveen

Keurslagerij Van der Meer in Roelofarendsveen heeft een ware metamorfose ondergaan. De werkruimte is veel efficiënter ingericht. Voor de klanten is er meer winkelruimte ontstaan én meer zelfbediening. Hiermee willen de broers John, Marco en Patrick van der Meer echt knallen. “We bieden verse specialiteiten en gemaksproducten. Ons assortiment varieert...

‘Opleiding bereidt me voor op overnemen van familiebedrijf’

‘Opleiding bereidt me voor op overnemen van familiebedrijf’

Twintig jaar geleden begonnen haar ouders Vers Vleesboerderij Savelkouls, een boerderijwinkel met een varkensboerderij en slachterij. Lieke Savelkouls (25) ging eerst een andere richting op, maar na een tijdje begon het toch te kriebelen. Ze gaat het bedrijf alsnog overnemen en volgt daarom nu de opleiding Bedrijfsleider vers bij SVO vakopleiding food.

Investeren: ja of nee?

Investeren: ja of nee?

Wanneer ik in ons bedrijf rondloop en ik zie wat er aan apparatuur aanwezig is, denk ik wel eens terug aan hoe de situatie was bij onze start 27 jaar geleden. Wij namen een moderne en goed ingerichte slagerij over, zoals het toen omschreven werd door de verkoper. ‘

Mexicaanse kalfstaart

Mexicaanse kalfstaart

Hans de Goeij is eigenaar van Traiteurslagerij de Goeij in Vianen. Sinds 2020 is hij branche erkende meesterslager. Naast verse vleesspecialiteiten, ambachtelijke vleeswaren en worst uit eigen worstmakerij verkoopt De Goeij verse maaltijden uit eigen keuken, zoals deze eenvoudig te bereiden Mexicaanse kalfstaart.

Zulttimbaaltjes van kalfswang met truffelgelei

Zulttimbaaltjes van kalfswang met truffelgelei

Schotels gevuld met allerlei soorten ‘sülze’-timbaaltjes werden 40 tot 50 jaar geleden op internationale vakwedstrijden als een van de meest in het oog lopende kwalitatieve slagerskunstwerken beschouwd. Smaak, uitstraling, creativiteit, kleur en vakmanschap waren o.a. de ingrediënten die deze zultproducten op een hoger plan brachten.