artikel

Wat zijn vleeswaren?

Dossiers

Vleeswaren zijn levensmiddelen die uit rund-, kalfs-, lams-, kippen-, kalkoen-, paarden- of varkensvlees zijn vervaardigd. Vleeswaren kunnen warm of koud gegeten worden en op ieder moment van de dag. Daarnaast zijn er veel verschillende manieren waarop vleeswaren kunnen worden gegeten: als broodbeleg, als hapje bij de borrel, als onderdeel van de brunch, lunch of het […]

Wat zijn vleeswaren?

Vleeswaren zijn levensmiddelen die uit rund-, kalfs-, lams-, kippen-, kalkoen-, paarden- of varkensvlees zijn vervaardigd. Vleeswaren kunnen warm of koud gegeten worden en op ieder moment van de dag. Daarnaast zijn er veel verschillende manieren waarop vleeswaren kunnen worden gegeten: als broodbeleg, als hapje bij de borrel, als onderdeel van de brunch, lunch of het diner. Als koud voorgerecht, in soepen en salades, als hoofdgerecht en bij buffetten

 

Bij de slager en de supermarkt wordt nog een extra onderscheid gemaakt tussen vleeswaren en worst. Sommige vleeswaren worden vervaardigd uit hele delen van het vlees, bijvoorbeeld ham. Worsten  worden gemaakt van kleingesneden of fijngemalen stukken vlees. Worst wordt vaak in plakjes gegeten. Voorbeelden van vleeswaren: schouderham, achterham, kipfilet, smeerleverworst, gekookte worst, boterhammenworst, filet américain, grillworst, kalkoenfilet, spek en rookworst.

 

Er zijn vleeswaren die een uitgesproken smaak hebben en ook regionaal gebonden zijn, zoals Zeeuws spek en Parmaham.

Reageer op dit artikel