artikel

Hoe worden vleeswaren bereid

Dossiers

Vleeswaren worden van zowel rauw als gegaard vlees gemaakt. Er wordt onderscheid gemaakt tussen gekookte enkelvoudige vleeswaren (bijv. schouderham, beenham, varkensfricandeau), rauwe enkelvoudige vleeswaren (zoals ontbijtspek, runderrookvlees en bacon), gekookte samengestelde vleeswaren (zoals leverworst, knakworst paté en rookworst) en rauwe gedroogde of gerookte vleeswaren (zoals cervelaatworst, salami en filet américain). Rauwe vleeswaren worden bij de […]

Hoe worden vleeswaren bereid

Vleeswaren worden van zowel rauw als gegaard vlees gemaakt. Er wordt onderscheid gemaakt tussen gekookte enkelvoudige vleeswaren (bijv. schouderham, beenham, varkensfricandeau), rauwe enkelvoudige vleeswaren (zoals ontbijtspek, runderrookvlees en bacon), gekookte samengestelde vleeswaren (zoals leverworst, knakworst paté en rookworst) en rauwe gedroogde of gerookte vleeswaren (zoals cervelaatworst, salami en filet américain). Rauwe vleeswaren worden bij de productie niet verhit. Deze vleeswaren zijn bereid door het vlees te zouten, te roken, te drogen of door een combinatie van deze bewerkingen.

 


Worst bereiden

– Het vlees wordt geleverd
– Alle grondstoffen voorkoken
– Het gekookte vlees fijnmalen
– Nu worden alle specerijen en kruiden toegevoegd
– Alles mengen
– Het vleesmengsel (ook wel deeg genoemd) kan nu in een darm worden gestopt
– De worst wordt nu in zijn geheel gekookt/gerookt/gedroogd
– De worst moet nu eerst afkoelen voordat de volgende stap kan plaatsvinden
– De worst is klaar voor levering aan de supermarkt of de groothandel

Reageer op dit artikel