Vooruit kijken

Vooruit kijken 2022_ Pixabay

Foto: Tumisu/Pixabay

Vooruitkijken, dat doen we traditioneel aan het einde van een jaar. Wat zal het nieuwe jaar ons brengen, welke trends zetten door of komen eraan? Maar dit jaar heb ik er moeite mee. Want als corona ons iets heeft geleerd, is het wel dat je niet alles kunt voorspellen. Als ondernemer weet u er alles van en moet u ook steeds mee met de veranderende maatregelen. En voorlopig lopen de cijfers van besmettingen, ziekenhuisopnames
en IC-bezetting nog op. Kortom: vooruitkijken wordt op deze manier somberder dan ik gewild had.

Toch kijken we in deze editie wel naar 2022 (en wat verder). Want er is meer dan corona. Zo laat journalist Mischa Brendel in een uitgebreid artikel over de eiwittransitie zien dat vleesvervangers en kweekvlees een blijvende trend vormen. Misschien (ook) niet iets waar u naar uitkijkt, wel iets om rekening mee te houden. Want zoals ik in mijn vorige column schreef dat ik geloof dat er een plek blijft voor goed vlees op het bord van de consument, zo geloof ik ook dat er op datzelfde bord plek is, of zeker komt, voor andere eiwitbronnen. Goed om ook daarover eens na te denken met het oog op uw zaken.

Verder veel recepten, om u te ondersteunen bij een trend die velen van u al omarmen: de groeiende vraag naar maaltijden bij de slager. En tot slot besteedt Wouter van de Veen in zijn column aandacht aan iets waarvan ik hoop dat het een trend wordt: samenwerken en delen. “Er zijn veel collega’s die mooie producten maken. Er zijn genoeg mooie, goedlopende winkels die niet de personeelscapaciteit of machines hebben om zelf al hun worst te maken. Schroom niet om die mooie, ambachtelijke kwaliteitsproducten bij collega’s in te kopen.” Samenwerken om het ambacht hoog te houden en het vertrouwen van de consument in onze bedrijven te verstevigen, zo ziet hij het graag.

Mooie vooruitzichten, laten we ons daar op richten in 2022. Fijne feestdagen en blijf gezond!

Dossiers
Lees ook
Produceren volgens de nieuwe hygiënecode

Produceren volgens de nieuwe hygiënecode

Het maken van veilige maaltijden en salades begint bij hygiënisch werken. Andere gevaren en eisen volgens de nieuwe hygiënecode betreffen onder meer kruisbesmetting door allergenen en houdbaarheid. Waar moet je op letten?

QSTA: platform voor versproducten

QSTA: platform voor versproducten

De bol.com worden van de foodbranche, dat heeft QSTA voor ogen. Met een fijnmazig distributiekanaal voor zowel producenten als afnemers, springt het bedrijf in een gat in de markt. QSTA is een platform voor zowel makers als afnemers van onderscheidende voedselproducten. Het bedrijf richt zich op retailers, versspecialisten en horeca.

‘Wacht niet tot je pensioenleeftijd met het regelen van bedrijfsopvolging'

‘Wacht niet tot je pensioenleeftijd met het regelen van bedrijfsopvolging'

Veel ondernemers denken (liever) niet na over wat er komt kijken bij stoppen met het bedrijf. Aan bedrijfsoverdracht zitten fiscale, juridische en vooral emotionele kanten. Het advies luidt: schakel deskundige hulp in en begin op tijd.