Vloeken in de kerk mag

Consumentengedrag verandert. De klant wil gemak, ook wel ‘convenience’ genoemd. Snel, gemakkelijk en als het kan ook nog een beetje leuk. De jonge generatie denkt al helemaal niet meer in traditionele verszaken, zoals de bakker, de slager en de groenteboer. Jongeren vinden het eigenlijk heel gek dat ze bij de slager naast een belegd broodje geen colaatje kunnen kopen.

Ondernemers moeten zich bewust zijn van dit veranderend koopgedrag. Brancheorganisatie KNS riep onlangs slagers die met succes vegetarische producten verkopen, op te reageren op Facebook. Die oproep maakte veel los. Zelf moest ik wel een beetje lachen om de slager die schreef: ‘Nooit geleerd een wortel uit te benen. Dat zal ik ook nooit doen en ik heb er ook geen vraag naar.’ Maar de vraag is natuurlijk niet grappig bedoeld. En het is ook zeker geen 1 april-grap, zoals een enkeling dacht.

Vegetarische producten bij de slager: het is als vloeken in de kerk. Dat besef ik heel goed. Vraagt u zich eens af of de combinatie vlees en vleesvervangers echt zo vreemd is. Eetpatronen veranderen. Meer mensen weten de weg naar de slager te vinden, juist omdat ze niet meer dagelijks vlees eten. Dat lijkt een paradox, maar dat is het niet.

Liever eet de bewuste consument drie keer per week een goed stuk vlees, dan iedere dag een product waarvan hij de herkomst niet kent. Flexitariërs dus. Ook de groep vegetariërs groeit nog altijd. In veel gezinnen en bij iedere barbecue is wel een vegetariër. Wanneer je daarvoor een vleesvervanger in het assortiment hebt, kun je je klant in één keer bedienen. Klant tevreden en slager tevreden. Realiseert u zich daarnaast dat op vleesvervangers een goede marge zit. De slager die deze bewuste ondernemerskeuze maakt, is spekkoper. Vloeken in de kerk mag dus best. Soms.

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
Vegetarische recepten meest gekozen categorie bij HelloFresh in 2022

Vegetarische recepten meest gekozen categorie bij HelloFresh in 2022

De helft van de Nederlanders wil minderen in hun vlees- en visconsumptie, blijkt uit recent onderzoek* van maaltijdboxleverancier HelloFresh. Het afgelopen jaar werden vegetarische recepten zelfs het meest gekozen door klanten. Om vegetarisch eten voor de consument makkelijker te maken, werkt HelloFresh de hele maand maart samen met de Vegetarische...

Het verschil tussen vleeseters, vlees verminderaars en vleesmijders

Het verschil tussen vleeseters, vlees verminderaars en vleesmijders

Het minderen van vlees is vanwege de milieu-en gezondheidsaspecten een hot topic Je hebt groepen die helemaal geen vlees eten zoals de vegetariërs en de veganisten, groepen die minder vlees eten namelijk flexitariërs maar ook nog steeds de echte vleeseters. Vanuit Wageningen University & Research (WUR) zijn er laatst twee studies verschenen waarin het...

Consumenten kiezen niet voor plantaardig vanwege hoge inflatie

Consumenten kiezen niet voor plantaardig vanwege hoge inflatie

Wageningen University & Resource publiceerde onlangs de Agrifoodmonitor 2022. Hieruit blijkt dat Nederlandse consumenten wel openstaan voor plantaardige alternatieven maar er in de praktijk niet voor kiezen. Volgens Ceel Elemans, sector specialist Food van ING, maakt de hoge inflatie het lastig om voor plantaardig eten te kiezen.