Slagers over… vleesvervangers

In ieder nummer van Vleesmagazine schrijven twee columnisten over één onderwerp, vanuit hun eigen expertise en ervaring. Josja Haagsma en Janine van der Geest buigen zich dit keer over vleesvervangers.

Het thema van deze uitgave en de titel van mijn column is voor veel collega-slagers als vloeken in de kerk. Velen van ons voelen er (gesteund door de stabiele vleesconsumptie) niets voor om zich te verdiepen in de mogelijkheden die vleesvervangers kunnen bieden. Op zich begrijpelijk, waarom zou je energie investeren in een productgroep die jouw core business ondermijnt.

Echter, wanneer ik een supermarkt bezoek valt het mij op dat het aanbod van vleesvervangende producten gestaag toeneemt. En ook in de media zie ik het terug bij de publicaties over de milieudoelen die voor 2050 gehaald moeten worden, om onze planeet leefbaar te houden voor volgende generaties: altijd wordt er melding gemaakt van de noodzaak om de vleesconsumptie te verminderen. De veehouderij en vleesconsumptie worden steevast bestempeld als een van de grote oorzaken van de huidige milieuproblematiek.

Verdiep je maar eens in de weekbladen en kookprogramma’s op de televisie en social media, met hun vegetarische menusuggesties. Druppel voor druppel wordt de publieke mening geïndoctrineerd met deze overtuiging. Of dit volledig terecht is doet eigenlijk niet ter zake, voor een groot deel van de consumenten is dit de waarheid.

Een groot deel van de consumenten weet onze producten zeker te waarderen, maar hebben ook het besef dat ze eigenlijk zouden moeten ‘minderen’. Zoals eerder gezegd is de vleesconsumptie stabiel en merken we nog niet zo veel van de veranderende maatschappelijke waardering van vleesproducten in onze winkels.

Toch zijn er steeds meer consumenten die kritisch naar hun eigen vleesconsumptie kijken, en eigenlijk wat minder frequent en minder volume willen consumeren. Juist om deze groeiende groep aan de slagerij verbonden te houden is het goed om je te verdiepen in vleesvervangers en de mogelijkheden om met (gedeeltelijk) plantaardige eiwitten te werken in vleesproducten.

Onzin? Ooit waren vlug en panklaar-producten, salades, maaltijden, snacks, buitenlandse vleeswaren, enz. ook rariteiten, vonden vakgenoten. Zou u nu nog zonder kunnen?.

Altijd op de hoogte blijven?