Varkensoor en groente-patty’s

Josja Haagsma (foto Pascal Goudkuil)

Slagers over… vleesvervangers

In ieder nummer van Vleesmagazine schrijven twee columnisten over één onderwerp, vanuit hun eigen expertise en ervaring. Josja Haagsma en Janine van der Geest buigen zich dit keer over vleesvervangers.

Het is alweer een paar jaar geleden, in oktober 2018, dat we op vakantie gingen naar New York. De stad waar zo’n beetje alle trends vandaan komen. Niet alleen op het gebied van mode, maar zeker ook op het gebied van eten.

Ik had van tevoren een aantal unieke adresjes opgezocht waar we konden gaan eten. Zo hebben we bij een zaakje gegeten waar ze pasta maakten van bloed, waar lamshart werd verwerkt tot een heerlijke steak tartaar en waar je een salade kon eten met krokant gebakken varkensoor en warm gerookte tong. Producten die je normaal niet zo snel zult eten, maar die wel nieuwe inspiratie geven voor het maken van bijzondere gerechten.
Naast de toffe restaurants waar je heerlijk vlees kon eten, waren er ook veel hippe zaakjes die alleen maar veganistisch eten serveerden. Dat betekent geen vlees, geen zuivel en geen eieren. Eén van de avonden hebben we in een vegan hamburgerzaak een proeverij van broodjes hamburger gedaan. Er zaten serieus hele lekkere hamburgers bij. Sommige waren zo gemaakt dat het net vlees was. Anderen waren meer groente-patty’s, waarin de smaak van zoete aardappel of bonen nog duidelijk herkenbaar was.

Het is leuk om te zien hoe creatief restaurants omgaan met de nieuwe trend om steeds meer vegetarisch en veganistisch te gaan eten. Wij moeten er gewoon rekening mee houden dat steeds meer mensen een voorkeur krijgen voor de vegetarische optie. Wij eten ook echt niet elke avond vlees, maar als we vegetarisch eten, kiezen we bijvoorbeeld voor een heerlijke Indische curry met linzen of een goede zelfgemaakte pizza met verschillende soorten kaas. Vegetarische gerechten kunnen namelijk heerlijk zijn!

Alleen word ik meestal niet echt blij van de ‘vleesvervangers’ uit de supermarkt. Die zijn voor mijn gevoel vooral bedoeld voor de niet zo creatieve thuiskok.

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
Stap voor stap verduurzamen

Stap voor stap verduurzamen

De vakmensen van FoodBase geven informatie over de belangrijkste ontwikkelingen binnen de versbranche. Dit keer legt accountmanager Hester Braam uit hoe je de eerste stappen naar een duurzamere onderneming kan zetten.

Tips voor het maken van spareribs

Tips voor het maken van spareribs

Slagers kunnen weer meedoen aan de Spareribs Throphy, een van de vakwedstrijden van Koninklijke Nederlandse Slagers (KNS). Maar hoe maak je goede spareribs? Slager Jan Nederhoed geeft tips.

Invisible boxes

Invisible boxes

Ben ik ouderwets, een ambachtelijke romanticus als ik zeg dat ik de tijd van de handgeschreven bonnetjes mis? De tijd dat je je hersens nog moest gebruiken om tot een betaling te komen.