Varkensoor en groente-patty’s

Josja Haagsma (foto Pascal Goudkuil)

Slagers over… vleesvervangers

In ieder nummer van Vleesmagazine schrijven twee columnisten over één onderwerp, vanuit hun eigen expertise en ervaring. Josja Haagsma en Janine van der Geest buigen zich dit keer over vleesvervangers.

Het is alweer een paar jaar geleden, in oktober 2018, dat we op vakantie gingen naar New York. De stad waar zo’n beetje alle trends vandaan komen. Niet alleen op het gebied van mode, maar zeker ook op het gebied van eten.

Ik had van tevoren een aantal unieke adresjes opgezocht waar we konden gaan eten. Zo hebben we bij een zaakje gegeten waar ze pasta maakten van bloed, waar lamshart werd verwerkt tot een heerlijke steak tartaar en waar je een salade kon eten met krokant gebakken varkensoor en warm gerookte tong. Producten die je normaal niet zo snel zult eten, maar die wel nieuwe inspiratie geven voor het maken van bijzondere gerechten.
Naast de toffe restaurants waar je heerlijk vlees kon eten, waren er ook veel hippe zaakjes die alleen maar veganistisch eten serveerden. Dat betekent geen vlees, geen zuivel en geen eieren. Eén van de avonden hebben we in een vegan hamburgerzaak een proeverij van broodjes hamburger gedaan. Er zaten serieus hele lekkere hamburgers bij. Sommige waren zo gemaakt dat het net vlees was. Anderen waren meer groente-patty’s, waarin de smaak van zoete aardappel of bonen nog duidelijk herkenbaar was.

Het is leuk om te zien hoe creatief restaurants omgaan met de nieuwe trend om steeds meer vegetarisch en veganistisch te gaan eten. Wij moeten er gewoon rekening mee houden dat steeds meer mensen een voorkeur krijgen voor de vegetarische optie. Wij eten ook echt niet elke avond vlees, maar als we vegetarisch eten, kiezen we bijvoorbeeld voor een heerlijke Indische curry met linzen of een goede zelfgemaakte pizza met verschillende soorten kaas. Vegetarische gerechten kunnen namelijk heerlijk zijn!

Alleen word ik meestal niet echt blij van de ‘vleesvervangers’ uit de supermarkt. Die zijn voor mijn gevoel vooral bedoeld voor de niet zo creatieve thuiskok.

Lees ook
ProVeg: “Vleesvervangers alleen goedkoper in relatieve zin”

ProVeg: “Vleesvervangers alleen goedkoper in relatieve zin”

De verkoop van vleesvervangers is de afgelopen jaren gestegen, maar in 2022 komt daar verandering, meldt marktonderzoeker IRI aan NOS

‘Consument wil precies weten waar vlees vandaan komt’

‘Consument wil precies weten waar vlees vandaan komt’

Vleesbedrijf De Vries in Feanwâlden bestaat uit twee delen. “Enerzijds zijn we een horecagroothandel, momenteel met name richting de Oosterse horeca. Anderzijds zijn we producent van ambachtelijk gerookte spekartikelen.”

Beter goed gejat...

Beter goed gejat...

Het belang van een goed recept kennen we allemaal. Zo ook mijn grootvader Ed Nozeman, 100 jaar geleden al. Ik heb een oud receptenboekje van hem geërfd, waarin hij met potlood zijn waardevolste recepten heeft opgeschreven.