Ultiem gescharrel

15 augustus 2016

Een hele belevenis. Dat was mijn uitstapje naar Kamerik, waar ik onlangs slager Zwetsloot interviewde. De eerste slager die ik heb ontmoet die niet alleen scharrelvlees verkoopt, maar ook nog eens letterlijk met zijn varkens rondscharrelt.

Zwetsloot neemt de varkens namelijk mee uit wandelen door het dorp. En dat trekt heel wat bekijks. De meeste mensen reageren

enthousiast en blijven staan kijken. De leidsters van het plaatselijke bejaardentehuis nodigden Zwetsloot en varken Marcus zelfs uit een rondje door de eetzaal te maken. De bewoners kijken verbaasd. Een levend varken hadden ze niet naast hun boterham verwacht.

Als wij de slagerij weer naderen, zegt een passant dat hij het vlees nog nooit zo vers heeft gezien. Een ander roept hoofdschuddend dat het plotseling overstekende varken bijna onder zijn fiets belandt en dat niet zou overleven. De slager reageert nuchter: ‘Dan kan Marcus vast oefenen’.

Want ook al is Zwetsloot aan zijn dieren gehecht, tot dusver zijn ze allemaal – op twee dieren na die door het Beloofde Varkensland zijn ‘gered’ – in de slachterij beland. Nu is alleen Marcus nog over, hem wacht waarschijnlijk hetzelfde lot. De slager is er nuchter onder. ‘Waarom zou je een dier dat een goed leven heeft gehad niet slachten?’, zegt hij. Hij kan zich een voorval van een dorpsbewoonster nog heel goed herinneren. Zij wilde haar haan niet opeten en gooide hem met doorgesneden keel op de mesthoop. ‘Maar zou het niet veel mooier zijn geweest als er een lekkere soep van Willem was getrokken en men van hem had genoten bij de avondmaaltijd?’

Vorig jaar was ik bij muziekfestival Welcome to the Village in Leeuwarden, waar maaltijden werden verkocht met vlees van koe Janneke. Janneke was onvruchtbaar en daarom niet rendabel meer voor de boer. Chef-kok Willem Schaafsma van Restaurant Eindeloos in Leeuwarden kocht samen met de festivalorganisatie de koe om er zo’n 1400 maaltijden van te maken. Vrijwel de hele koe werd gebruikt, op de hersenen na. Het was een enorm succes.

Als je de herkomst van het vlees weet, smaakt het wellicht extra lekker. Misschien moet ik slager Zwetsloot nog even naar zijn ervaring vragen...

Altijd op de hoogte blijven?